• Početna>
  • Vesti>

Savet za sprečavanje nasilja na sportskim događajima: Sportski klubovi da poštuju kosovske zakone

Odbojkaški klub Partizan iz Lipljana kod Prištine na Kosovu, registrovan je pri Odbojkaškom savezu Srbije i takmiči se u okviru druge lige Srbije.

Međutim, ovakva takmičenja bi mogla biti zabranjena na teritoriji Kosova. Mogućnost za to se otvara nakon što je nadležno telo, Savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava na sportskim događajima, u utorak uveče preporučio kosovskoj vladi da sportski klubovi koji nisu deo kosovskih saveza ubuduće moraju da poštuju kosovske zakone.

Aleksandar Rašić, direktor i kapiten odbojkaškog kluba Partizan iz Lipljana u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je i ranije bilo brojnih poteškoća oko organizovanja utakmica u kojima su oni trebali da budu domaćini.

“Igrali smo kao domaćini u Nišu, tamo nam je bio domaći teren. Vremenom smo se, hajde da kažem približili, pa smo igrali u jednom periodu u Kosovskoj Mitrovici, a godinama unazad kao domaćini igramo u Zubinom Potoku”, kaže Rašić i dodaje da su se utakmice “na domaćem terenu” ponekad igrale i u Gračanici, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom kod Prištine.

On dodaje da u novoj sezoni imaju i nove probleme, odnosno da se ekipama iz Srbije ne dozvoljava da uđu na teritoriju Kosova radi igranja utakmica u okviru lige Srbije.

“Prihvatili smo da sve svoje utakmice u prvom delu sezone igramo kao gosti”, navodi Aleksandar Rašić.

Sportski klubovi koji nisu deo kosovskih saveza ubuduće će biti dužni da poštuju kosovske zakone prilikom organizovanja aktivnosti na teritoriji Kosova, navodi se u preporukama koje je usvojio Savet.

Ukoliko se ovi zakoni ne poštuju, biće kažnjena lica ili udruženja koja organizuju sportske aktivnosti, precizira se.

Preporuke je usvojio Savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava na sportskim događajima, na osnovu kojih kosovska vlada treba da donese odluku o aktivnostima srpskih saveza na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica / Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još