• Početna>
  • Vesti>

Petković: Nije kancerogena Srbija već izjava Osmani koja pokazuje maligni uticaj na izgradnju mira

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, komentarišući izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani da “Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština” i da je “Srbija kancer Evrope”, poručio da time pokazuje pravu prirodu vlasti u Prištini i njihov uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

“Nije kancerogena Srbija, kako je to izjavila Vjosa Osmani već je kancerogena njena izjava koja pokazuje pravu prirodu vlasti privremenih institucija u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije, ali i regiona” navodi Petković.

Petković ističe da Osmani svojom zapaljivom retorikom pokušava da izazove novu krizu na prostoru Kosova i Metohije.

“Jasna je intencija takozvane predsednice samoproglašenog Kosova da zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru Kosova i Metohije i antisrpskim izjavama i delovanjem nametne se kao važan politički faktor u Prištini” rekao je Petković.

On poručuje da Srbi sa Kosova i Metohije, kao ni zvanični Beograd neće biti taoci političkih ambicija Osmani, niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima nije samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama.

“Zato je jasno da nepoštovanjem i briselskih dogovora i sopstvenih insitucija, Vjosa Osmani zapravo mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva, te da je ne zanima ni potraga za nestalima, ni normalizacija odnosa i izgradnja međusobnog poverenja kroz dijalog, već samo zapaljiva politička agenda” naveo je Petković.

On ističe da će formiranje ZSO biti glavna tema na prvom sledećem sastanku u Briselu, kako je to potvrdila i Evropska unija i dodaje da je “zato krajnje vreme da Vjosa Osmani i drugi albanski političari što pre prihvate tu realnost i pokrenu procedure za formiranje ZSO”.

“A to što bi Vjosa Osmani htela da svede život Srba na KiM na nivo nevladine organizacije, jasno govori o nameri Prištine da Srbe na KiM stavi u politički i ekonomski geto, u kome ne bi postojala ni sloboda kretanja, ni pravo na slobodno mišljenje, ali im tako nešto neće poći za rukom” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još