Rode: Politizacija sporta nije dobra ideja

„Politizacija sporta nikada nije dobra ideja“, oglasio se danas nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, nakon vešednevnih optužbi i kontradiktornih tvrdnji na relaciji Priština-Beograd, a povodom toga što borci sa Kosova ne učestvuju na Svetskom prvenstvu u boksu koje se održava u srpskoj prestonici.

„Sprečavanje boksera sa Kosova da učestvuju na Svetskom prvenstvu vodi ka suprotnom smeru. Ovo je nažalost primer zatvorenog, a ne otvorenog Balkana“, tvrdi nemački ambasador.

Rode je danas citirao jučerašnje navode Petera Stana.

„Kako je juče rekao portparol EU, ‘trajno pomirenje između društava počinje intelektualnom, kulturnom, sportskom i umetničkom razmenom. Takve razmene su od suštinskog značaja za izgradnju međusobnog razumevanja’“, poručio je Rode.

Podsetimo, kosovski bokserski savez saopštio je u više navrata prethodnih dana – da su njihovi bokseri tri puta zaustavljani na prelazima po „nalogu Vlade Srbije“, te da im je, usled toga, bilo onemogućeno da učestvuju na Svetskom prvenstvu u boksu koje se održava od 24. oktobra do 6. novembra u Beogradu.

U međuvremenu se oglasilo i kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, nazivajući odluku „skandaloznom“, podsećajući na to da je Kosovo punopravna članica Svetske bokserske federacije, te da su uputili pismo ministru Vanji Udovičiću.

Osudu je uputio i kosovski ministar kulture, omladine i sporta, Hajrul Čeku, koji je ujedno najavio mogućnost da se o ovom pitanju razgovara u Briselu.

Čeku je takođe najavio da će se ove sedmice odlučivati i o zabrani razvoja srpskih „paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu, prenela je RSE.

Kasno sinoć i kosovski premijer, Aljbin Kurti se pridružio seriji kritika koje stižu iz Prištine i poručio Beogradu da „pokaže snagu u bokserskom ringu, a ne na granici“.

Kurti je na Tviteru naznačio da je Beograd prekršio međunarodna pravila o sportu i pozvao je Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da „osude ove prekršaje i diskriminatorske poteze“.

I dok Priština nastavlja da kritikuje, iz Beograda tvrde da se kosovski bokseri nisu ni prijavili za Svetsko prvenstvo, tj. da nisu na spisku učesnika.

Ove navode izneo je juče predsednik Bokserskog saveza Srbije, Nenad Borovčanin, koji je ujedno odbacio tvrdnje o zabrani ulaska boksera sa Kosova, rekavši da je reč o pokušajima „politizovanja sporta, zloupotrebe i manipulacije“.

Za to vreme iz Evropske unije, kako je prenela juče RSE, stigao je zahtev organizatoru Svetskog prventsvu u boksu da omogući ravnopravno učešće kosovskih boksera.

“EU u potpunosti podržava Međunarodnu boksersku asocijaciju u njenom očekivanju da se delegacija Bokserskog saveza Kosova ne tretira drugačije od delegacije bilo koje druge članice Asocijacije i da se omogući da Kosovo učestvuje na ravnopravnoj osnovi”, izjavio je Peter Stano, portaprol EU, preneo je ovaj medij.

Izvor Kossev

Foto: Jorn Rod, Tviter

Comments

Pročitaj još