• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Srpski narod na KiM želi punu koordinaciju njegovih političkih predstavnika sa Beogradom

Srpska lista je rezultatom na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji potvrdila da srpski narod na KiM želi punu koordinaciju delovanja njegovih političkih predstavnika sa zvaničnim Beogradom, rekao je za RTS predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Predsednik Odbora za KiM Narodne skupštine Milovan Drecun rekao je da srpski narod dobrim rezultatom Srpske liste u prvom krugu lokalnih izbora jasno odgovorio na sve jednostrane mere Prištine, kao i da je na severu Kosova i Metohije zabeležena visoka izlaznost Srba.

“Visoko poverenje koje je dato Srpskoj listi, a samim tim i zvaničnom Beogradu, pokazalo je da se Srbi ne plaše nikakvih nasilnih akcija Prištine, da će ubuduće jedinstveno odgovarati na eventualne takve nove akcije i to je dobra stvar za Srpsku listu, ona je time potvrdila svoju političku snagu i mogla je da izađe sa zahtevom Prištini da, ako se ne formira Zajednica srpskih opština, da će se uskoro odustati od učešća u privremenim institucijama samouprave u Prištini”, naveo je Drecun.

Dodao je da je Srpska lista rezultatom potvrdila da srpski narod na KiM želi punu koordinaciju delovanja njegovih političkih predstavnika sa zvaničnim Beogradom i da smatra da bez države Srbije ne može da opstane u narednom periodu.

Govoreći o albanskim političkim strankama, Drecun je ocenio da su albanski birači poslali poruku Aljbinu Kurtiju da nisu zadovoljni onim što je uradio i da nije ispunio ono što je obećao na parlamentarnim izborima u pokrajini.

Ocenio je da je Kurti loše prošao na lokalnim izborima, da može da se desi da njegovi kandidati pobede u drugom krugu u pojedinim opštinama, ali da je generalno u pitanju njegov neuspeh i da politika koja je okrenuta ekstremizmu prema srpskom narodu ovog puta nije donela očekivani rezultat Kurtiju.

“Albanci očito nisu zadovoljni kvalitetom života, nemaju nikakvu ekonomsku perspektivu. Bezizlazna je situacija. Toliko visok stepen kriminalizacije društva na KiM. Organizovani kriminal hara, on iz senke vlada. Mladi nemaju nikakvu perspektivu, nezaposlenost posebno kod mladih je ogromna. Iseljavanje je takođe veoma prisutno kod Albanaca iz ekonomskih motiva”, naglasio je Drecun.

Dodao je da je Beograd uspeo da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji otvori neku ekonomsku perspektivu, da uloži u obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, što donosi određene rezultate, ali da je stepen poštovanja ljudskih prava srpskog naroda na KiM na neprihvatljivo niskom nivou.

Drecun je rekao da u novembru slede teški pregovori sa Prištinom koji će potrajati, ali i da su se Samoopredeljenje i Kurti izjasnili da za njih Briselski sporazum nije važeći i da je protivan takozvanog ustava privremenih institucija.

“Imamo veoma nejasnu situaciju u kojoj od zvaničnika EU koja je posrednik u tim razgovorima stižu upozorenja da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana, da se govori o Zajednici, iz Prištine govore da neće formirati Zajednicu. I sada čekamo. Mislim da se Lajčak nešto čudno ućutao, ne oglašava se, a on je taj koji treba da pripremi razgovore”, rekao je Drecun.

Ocenio je da je budućnost politike Aljbina Kurtija vrlo neizvesna i da ako on ne odustaje od nerealizacije Briselskog sporazuma, razgovori sa Beogradom nemaju nikakvu perspektivu, kao i da on pokušava da se dođe samo do “međusobnog priznanja” bez formiranja Zajednice srpskih opština, a da će se kada se to dobije, onda rešavati ostala pitanja.

Izvor: RTS

foto Tanjug

Comments

Pročitaj još