• Početna>
  • Vesti>

Petković i Bocan – Harčenko o političko – bezbednosnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, u svetlu nedavno održanih lokalnih pokrajinskih izbora i poslednjih incidenata, Petković je istakao da su napadi i pritisci na srpski narod na KiM sve učestaliji, ukazavši na ozbiljnost poslednjih incidenata, kada su, “u razmaku od samo dvadesetak dana, teško naoružane specijalne jedinica Kosovske policije nelegalno, dva puta upale na sever Kosova i Metohije” navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

“Tokom incidenta, 13. oktobra, pripadnici ovih jedinica pucali su iz vatrenog oružja na goloruki srpski narod i tom prilikom teško je ranjen Srbin iz Zvečana, Srećko Sofronijević, a samo zahvaljujući izuzetnoj pribranosti Srba, izbegnuta je tragedija, koja je mogla da ima nesagledive posledice za ceo region”, podsetio je direktor Petar Petković.

Informišući ruskog ambasadora o rezultatima pokrajinskih lokalnih izbora, održanih 17. oktobra, na kojima je Srpska lista ostvarila pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom, direktor Kancelarije za KiM je istakao da su Srbi pristali da učestvuju na ovim izborima, samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština.

Petković je naglasio da Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija.

Beograd ostaje i dalje dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranja preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu, iako je, prema Petkovićevim rečima, Briselski dijalog, u ovom trenutku, talac nespremnosti Prištine da sprovede u delo do sada postignute dogovore, pre svega preuzetu obavezu formiranja ZSO.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju zahvalio je ruskom ambasadoru na doslednoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dodavši da će srpsko-ruski odnosi nastaviti da jačaju u duhu tradicionalnog prijateljstva dve države i dva naroda.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još