• Početna>
  • Vesti>

Zaharova: Namerna provokacija Prištine nema pravne posledice

Proterivanje dvojice ruskih diplomata iz nepriznate države Kosovo neće imati posledice po njihov pravni status, naglasila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Proterane diplomate, prema rečima Zaharove, nemaju veze ni sa jednim organom samoproglašene države, jer su u skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, koja je osnov za normalizaciju situacije na Kosovu, oni akreditovani pri Misiji UN (UNMIK), prenosi TASS.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocenila je objavu tzv. kosovskih vlasti o tome da su dvojica ruskih diplomata u pokrajini nepoželjne osobe, kao namernu grubu antirusku provokaciju.

Reč je dvojici diplomata koji rade u prištinskom odeljenju ruske ambasade u Srbiji, a Priština je kao argument navela “opasnost po nacionalnu bezbednost”i “ustavni poredak” koji, kako ističe Zaharova, u pokrajini faktički ne postoji.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je ranije da su dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije u Prištini proglašena personama non grata zbog, kako je navela, njihove štetne aktivnosti “koje su narušile nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova”.

Osmani je na Fejsbuku napisala da je to bio njen zahtev ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali koja je, kaže, donela odluku o proglašenju dva zvaničnika za nepoželjne osobe.

Ubrazo nakon ovog poteza Prištine reagovala je ambasada Rusije u Srbiji saopštenjem u kojem se ističe da Rusija ne priznaje ni tzv. Kosovo ni odluke “vlade”.

“Mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, dakle ne priznajemo ni njihovu vladu kao ni druge strukture. Nijedna odluka Prištine nema za nas pravnu snagu. Mi sarađujemo sa misijom UNMIK, uključujući i ova pitanja, a na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN “, saopšteno je iz ambasade.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još