• Početna>
  • Vesti>

“Sputnjik” sa Torlaka od danas u upotrebi širom Srbije

Vakcine “Sputnjik ve” proizvedene na Institutu “Torlak” u Beogradu danas su dobile dozvolu za upotrebu od nacionalnog regulatora Agencije za lekove i medicinska sredstva, potvrdio je za “Tanjug” ministar u Vladi Srbije Nenad Popović.

“To znači da će vakcine “Sputnjik ve – mejd in Srbija” od danas početi da se koriste na vakcinalnim punktovima širom Srbije”, rekao je Popović, koji je i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

Istakao je da je do sada na Institutu Torlak proizvedeno blizu 1,5 miliona doza vakcina “Sputnjik”, a da će do kraja godine biti proizvedeno najmanje četiri miliona doza.

Podsetio je da je proizvodnja vakcine “Sputnjik” na Institutu Torlak započela u junu ove godine, kada su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin zajednički označili početak proizvodnje u Srbiji.

Srbija je, dodaje, prva i jedina zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu “Sputnjik”.

“Zahvalni smo našim ruskim prijateljima na spremnosti da sa nama podele znanje i tehnologije neophodne za proizvodnju ove vakcine. Ono što je za druge zemlje strogo čuvana tajna, Rusija je sa nama bila spremna da podeli kada nam je to bilo najpotrebnije. Tako to rade pravi prijatelji i mi im to nikada nećemo zaboraviti”, rekao je Popović.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić danas će prva primiti vakcinu “Sputnjik” proizvedenu u Srbiji. 

Izvor: RTS, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još