• Početna>
  • Vesti>

Izborna posmatračka misija EU: Dobro organizovani izbori sa internet kampanjom; Dugogodišnji nedostaci u pravnom okviru ostaju nerešeni

Rukovodilac i član Evropskog parlamenta Lukas Mandl, predstavio je danas preliminarne nalaze Izborne posmatračke misije Evropske unije (EU EOM) za lokalne izbore održane 17. oktobra na Kosovu.

“Ovo su bili dobro organizovani izbori i tokom kampanje su poštovane osnovne slobode” rekao je Mandl na današnjoj konferenciji za štampu u Prištini.

Mandl dodaje da je veliki broj kandidata ponudio biračima stvarni izbor, osim opština sa kosovskim Srbima, u kojima je politička konkurencija bila ograničena.

“Nažalost, žene su bile nedovoljno zastupljene u trkama za gradonačelnike, a i generalno u strukturama stranaka” rekao je Mandl.

Mirno i uredno glasanje posmatrači EU ocenili su veoma pozitivno, iako su zabeležene određene zabrinutosti u vezi sa značajnim brojem slučajeva pomaganja pri glasanju i sistematskog nepridržavanja pravila za prihvatanje ličnih dokumenata za identifikaciju birača sa isteklim rokom važenja.

Poređenja radi, prebrojavanje glasačkih listića je donekle manje pozitivno ocenjeno zbog nekih nedoslednosti u praćenju procedura. Mandl ističe da je izborni proces efikasno organizovala profesionalna izborna administracija, koju su izborni akteri takođe smatrali nezavisnom i verodostojnom.

“Dok je tradicionalno agitovanje bilo skromno zbog mera vezanih za pandemiju COVID-19, živahna Internet kampanja i emitovane medijske debate pomogle su biračima da naprave informisan izbor” rekao je Mandl.

Dugogodišnji nedostaci u zakonskom okviru ostaju nerešeni, kao i skoro sve prethodno iznete izborne preporuke EU.

Mandl poručuje da je od presudne važnosti pozabaviti se ovim problemom, dodajući da je “nedostatak transparentnosti u finansiranju kampanja jedno od ključnih pitanja koje se mora rešiti.

Viola fon Kramon, šef delegacije Evropskog parlamenta zahvalila se biračima na Kosovu, što su, kako ona kaže, na demokratski način izrazili svoja politička uverenja.

“Svojim pozitivnim učešćem na izborima pokazali ste svoju privrženost i poverenje u lokalne institucije i demokratiju. Uočili smo istinsku debatu među kandidatima i političkim strankama koje predlažu alternativne politike. Ovo je još jedan, važan korak za konsolidaciju kosovske demokratije” rekla je fon Kramon.

EU je na sam dan održavanja izbora rasporedila više od 100 posmatrača širom Kosova iz država članica EU, kao i iz Norveške i Švajcarske.

EU EOM poručuje da će ostati na Kosovu, kako bi pratila proces u Centru za prebrojavanje i rezultate i rešavanje svih predstavki i žalbi. Misija će takođe posmatrati drugi krug izbora za gradonačelnika.

EU EOM deluje na Kosovu pod posebnim mandatom i nezavisna je od institucija EU, uključujući Kancelariju EU/Specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još