• Početna>
  • Vesti>

Šampioni iz Mitrovice: Želimo sve da pobeđujemo, ali ne možemo bez bezviznih pasoša

Pavle Milosavljević, Boris Jakšić i Stefan Pavlović imaju više toga zajedničkog – ljubav prema kik boksu, osvojene zlatne medalje i želju da budu najbolji u ovom sportu. Međutim, postoji još toga što im je zajedničko – svi oni žive na Kosovu i niko od njih nema bezvizni pasoš, usled čega neretko nisu u mogućnosti da svoje umeće pokažu na takmičenjima koja se organizuju van Srbije i regiona.

Osamnaestogodišnji Pavle Milosavljević trenira kik-boks svega nešto više od godinu dana. On je član Kik-boks kluba „O28“ iz Kosovske Mitrovice, a od nedavno i reprezentacije Srbije u kik boksu.

„Dobio sam poziv za Balkansko prvenstvo. Odlično sam se pokazao – dve ubedljive pobede i time sam opravdao očekivanja selektora da budem tu gde jesam“, kaže za KoSSev Pavle.

Dres reprezentacije nosi još jedan član ovog kluba – šesnaestogodišnji Stefan Pavlović koji se bavi kik boksom dve i po godine.

Njih dvojica su se upravo u svojstvu reprezentativaca, sa svojim trenerom Markom Božovićem, vratili sa Balkanskog prvenstva koje je održano u Skoplju početkom septembra meseca sa dve zlatne medalje.

Iako srećni zbog osvojenih medalja, reprezentativci Srbije kažu da su ujedno imali sreće zbog toga što je prvenstvo održano u zemlji u koju mogu da uđu samo sa ličnom kartom.

„Za Makedoniju nam nije potrebna viza. Samim tim, da smo bili u nekoj drugoj zemlji, da je bio potreban pasoš, ili viza, ne bi mogli da donesemo ove medalje ili pehar za Kosovsku Mitrovicu ili Srbiju“, rekao je Pavle koji ima pasoš koordinacione uprave, a sa kojim nije moguće bezvizno putovanje.

Pavle ujedno kaže da je usled toga što nema bezvizni pasoš morao da propusti pripreme u Bugarskoj u sklopu reprezentacije, a u Hrvatskoj Evropski kup.

Dodaje i da je, pored toga što dobijanje vize iziskuje mnogo vremena, finansijski aspekt takođe problem.

Upitali smo ih – šta je rešenje njihovog problema, a odgovor je bio – bezvizni pasoš.

„Ja zbog toga apelujem na sve nadležne organe, sve ljude koji su u mogućnosti, Kancelariju za KiM. Mi smo za veoma kratak vremenski period napravili veliki uspeh i samo želimo da nas nagrade – da nižemo uspehe kao i do sada“, dodao je Pavle.

Ovi borci iz Kosovske Mitrovice, kao i svi drugi sportisti sa Kosova, suočavaju se takođe sa poteškoćama kada učestvuju na takmičenjima u centralnoj Srbiji.

„Daleko smo, uvek moramo da odemo dan ranije, da prespavamo, pa tek sutra da idemo na takmičenje“, kaže Pavle, te dodaje da je zahvalan svom treneru, Marku Božoviću, koji im nesebično izlazi i susret, kada god učestvuju na bilo kom takmičenju.

Stefan, sa druge strane, podseća da je nedavno održano takmičenje u Senti gde su se oprobali najmlađi borci KBK „028“.

„Najveći problem je bio put, jer je Senta udaljena oko osam sati od Kosovske Mitrovice. Morali smo tamo da prespavamo što generalno iziskuje dosta finansijskih troškova“, kazao je.

Upravo na ovom takmičenju u Senti uzeo je učešće i dvanestogodišnji Boris Jakšić – takođe član KBK „028“.

Boris za KoSSev kaže da se sasvim slučajno oprobao u kik-boksu – nakon što ga je brat pozvao da prisustvuje jednom treningu.

Tri godine kasnije ovaj, sada već iskusni mladi borac, osvojio je zlatnu medalju u disciplini ‘kick light’. Kaže da sebe vidi u kik-boksu i da voli ovaj sport.

„Želeo bih da postanem reprezentativac, da se bavim ovim sportom u budućnosti, postignem velike uspehe i da učestvujem u svim daljim takmičenjima“, kazao je.

Pavle takođe vidi sebe u ovom sportu. Želeo bi profesionalno da se bavi kik-boksom, ali i da korača stazom članice KBK „028“, Natalije Savić, koja je svetska i evropska šampionka u ovom sportu.

Prvu priliku za tako nešto imaće već sledećeg meseca.

„Petog novembra kreće evropsko prvenstvo u Budvi za šta nam stvarno nisu potrebni pasoš i viza. Hvala Bogu da ne moramo da se mučimo da idemo za Beograd i tražimo vizu. Nadamo se da ćemo dostići barem delimično uspehe kao i ona“, dodao je Pavle, ali i još jednom apelovao na institucije da im omoguće da izvade bezvizne pasoše.

Ovi mladi sportisti ujedno su pozvali sve one koji su zainteresovani da se bave kik boksom i da se učlane u KBK „028“.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još