Večeras prva “Pijaca knjiga” u Kosovskoj Mitrovici

Foto logo

Mali sajam knjiga pod nazivom „Pijaca knjiga“ održaće se u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ od 15. do 20. oktobra 2021. godine. Otvaranje je večeras u 18h.

Prve večeri ove književne manifestacije, biće priređena promocija
antologije „Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020“ koju je priredio Aleksandar Dunđerin a objavila „Alternativna“ iz Kosovske Mitrovice. Očekuje se da će se mitrovačkoj publici predstaviti i većina autora koji su zastupljeni u antologiji.

Budući da drugu godinu uzastopno izdavači i autori sa Kosova i Metohije nisu u prilici da predstave svoje knjige, cilj ove manifestacije prvenstveno je da predstavi široj javnosti aktuelnu kosovsku književnu scenu, navode iz organizacije “Akvarijusa”.

Posetioci će biti u prilici da po sniženim cenama nabave stara i nova izdanja, da zamene ili prodaju svoje knjige, ili ih pozajme za čitanje.

Na „Pijaci knjiga“ svoje naslove mitrovačkoj publici će ponuditi Službeni glasnik, Književno društvo Kosova i Metohije, NIJP Jedinstvo-Panorama, mitrovački „Alternativna“, „Lestve“ i „Domovik“, Dom kulture Gračanica, Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka. Tokom šest dana trajanja „Pijace knjiga“ biće organizovan veliki broj književnih promocija, kao i raznovrstan umetnički program.

Gostovanja u „Akvarijusu“ najavili su Violeta V. Jović (Niš) Mileta Aćimović Ivkov (Beograd), Jefimija Kocić (Niš), Mitra Reljić, Zoran Vukadinović, Novica Sovrlić, Srđan Košanin i Vuk Pantović iz Kosovske Mitrovice, Živojin Rakočević, Dragomir Kostić i Žarko Milenković iz Gračanice, Andrijana Živanović, Branka Kasalović i Danijela Radomirović iz Zubinog Potoka, Aleksandra Jovičić i Jovica Marković iz Leposavića. Kao specijalni gosti najavljeni su likovni umetnici, učesnici likovne kolonije „Gazivode“ koja se u to vreme održava u Zubinom Potoku. U programima će učestvovati i glumci iz Dečje i omladinske pozorišne trupe „Mali teatar“: Maša Milovanović, Hana Živković, Teodora Jelić, Mija Lazarević, Jovana Janićijević, Sofija Sovrlić, Filipa Mrđa i Strahinja Orlović.

Organizator ove manifestacije je Privatni kulturni centar „Akvarijus“, a direktor Zoran Vukadinović.

Drugi dan „Pijace knjiga“ (subota, 16. oktobar 2021) nosi naziv „Knjiga i dete“. Od 12 do 15 časova previđen je program za decu u kojem će učestvovati niška književnica za decu Violeta V. Jović i likovna umetnica iz Niša Jefimija Kocić. Oni će predstaviti roman za decu „Vila Rosa“ (Svici, Niš) sa ilustracijama u obliku QR kodova. U ovom nadasve zanimljivom i poučnom delu za sve generacije, korišćena je savremena tehnologija Jefimija Kocić, koja je knjigu ilustrovala na način da to predstavlja pomak u razvoju umetnosti. Na ovom delu Jefimija Kocić je juna 2019. godine odbranila svoju doktorsku disertaciju na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Istoga dana, neposredno pre promocije knjige, članovi „Malog teatra“ izvešće i niz skečeva objedinjenih nazivom „Čuvari knjige“.

Nedelja (17. oktobar 2021) posvećena je knjizi i šahu, a u ponedeljak (18. oktobar 2021) od 18 časova održaće se program posvećen stvaralaštvu Grigorija Božovića kojeg priprema Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka koji će istog dana predstaviti svoja nova izdanja. U programu će učestvovati Andrijana Živanović, Mileta Aćimović Ivkov i Danijela Radomirović. Utorak (19. oktobar 2021) nosi naziv „Knjiga i istorija“, a predstaviće se izdavačka kuća „Lestve“.

Sreda (20. oktobar 2021) je posvećena temi „Knjiga i duhovnost“, a u 18 časova predviđeno je predavanje u vezi sa religijom.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još