• Početna>
  • Vesti>

Upućen poziv SAD da uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj se tokom službene posete Sjedinjenim Državama sastao se sa zamenikom sekretara Ministarstva odbrane SAD Kolinom Kalom, kome je, u ime Vlade Kosova ponudio mogućnost za uspostavljanje stalne američke vojne baze na Kosovu, uz ocenu da bi to doprinelo regionalnom miru i stabilnosti na Balkanu.

Mehaj je obavestio zamenika sekretara Kala o radu Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), ističući posvećenost Kosova da doprinosi pitanjima bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou, sa posebnim naglaskom na rešavanje izazova u novom globalnom geopolitičkom bezbednosnom okruženju, prenosi Kosva Press.

Takođe, ministar Mehaj je naveo da je aspekt bezbednosti i odbrane jedan od glavnih prioriteta Vlade Kosovo.

On se zahvalio zameniku sekretara Kalu za “unapređenje demokratije i postizanje ciljeva članstva u evroatlantskim strukturama”.

“Što se tiče unapređenja stalnog partnerstva, ministar Mehaj je u ime Vlade Kosova ponudio podsekretaru Kahu mogućnost da uspostavi stalnu američku vojnu bazu na Kosovu, ocenjujući da će ona mnogo doprineti miru i regionalnoj stabilnosti na Balkanu”, navodi se u saopštenju.

Zamenik sekretara Kal je izrazio zahvalnost za saradnju i partnerstvo, kao i na posvećenosti Kosova humanitarnoj operaciji za smeštaj avganistanskih izbeglica u okviru operacije NATO-a, a koju predvode SAD.

Kal je pohvalio partnerstvo u prvoj mirovnoj misiji pripadnika KBS-a u Kuvajtu, kao i učešće KBS-a u vežbi sa američkim i savezničkim snagama “Defender-Europe ’21”.

Podsekretar Kal je ponovo potvrdio američku podršku evroatlantskim integracijama Kosova, ističući da vizija predsednika Bajdena za integraciju Zapadnog Balkana u EU ostaje na prioritetnom dnevnom redu.

Izvor Kosova press , RTV Kim

američki vojnici u sastavu KFOR-a (Foto Flickr)

Comments

Pročitaj još