Sednica SBUN; Petković: Ne očekujemo ništa posebno

Sednica Saveta bezbednosti UN-a održava se danas. Tom prilikom generalni sekretar ove svetske organizacije Antonio Gutjereš predstavniće polugodišnji izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji u periodu od marta do septembra ove godine, na osnovu izveštaja o radu UNMIK-a. U svom izveštaju, on poziva na striktnu primenu potpisanih sporazuma.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je gostujući u Dnevniku RTS-a, da će Srbiju na ovom zasedanju predstavljati ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković, te da ipak od sednice ne treba očekivati mnogo.

“Ne očekujem ništa posebno. S obzirom na to da zapad podržava Kurtija i Prištinu, kakve god da krize izazivaju, oni su čedo zapada, to moramo dobro da znamo u našoj borbi za Kosovo i Metohiju”, napominje direktor Kancelarije za KiM.

Petković kaže da se saopštenju pojedinih ambasada u Prištini nakon akcije kosovske policije i upada na sever KiM, može videti da oni “podržavaju teror i nasilje”.

“Oni kažu da se desila akcija borbe protiv krijumčarenja robe, nisu ni pomenuli da je upucan Srećko Sofronijević, da je preminula žena u čije je dvorište bačeno mnogo suzevca”, navodi Petković.

Ukazuje da Priština nema pravo da sa dugim cevima uđe na sever KiM jer je zato, prema aneksu sporazuma iz 2013. godine, potrebna saglasnost komandatna Kfora i gradonačelnika četiri opštine na severu.

“Jurišali su na koka-kolu i fantu, upali u apoteku. Da se nismo izborili da ostanu redovna izveštavanja o situaciji na terenu u Savetu bezbednosti, ko bi danas svedočio o svim ovim terorima na KiM o svemu što se dešavalo”, navodi Petković.

Sa druge strane, odlazeći komandant KFOR-a Franko Federiči rekao je u intervjuu za Tanjug da jedino kosovskim bezbednosnim snagama jeste potrebna njegova dozvola za ulazak na područje severa, dok je policija slobodna da svim svojim raspoloživim sredstvima “sprovodi zakon na celom Kosovu”.

“Pre svega, naglasicu da među lokalnim institucijama koje se bave bezbednošću postoji kosovska policija i kosovske bezbednosne snage. Kosovska policija ima pravo da sprovodi zakon na celom Kosovu. Specijalne bezbednosne snage pripadaju kosovskoj policiji takođe, i one takode mogu da sprovode akcije širom Kosova, koristeći svoju posebnu opremu. Kada se radi o kosovskim bezbednosnim snagama, situacija je drugacija. Oni mogu da sprovode akcije uz moje prethodno odobrenje”, izjavio je Federiči za televiziju Tanjug.

Komentarišući incidente od srede, kada je kosovska policija koristila bojevu municiju tokom nereda, a jedan Srbin teško ranjen, Federiči (56) je rekao da je “kosovska policija sprovela operaciju širom Kosova na koju ima pravo”.

“Nije to bilo samo na severu, već i u drugim gradovima, koji nisu na severu. Misija Kfora koju vodi NATO je u kontaktu sa svima koji se bave bezbednošću i institucijama na Kosovu. Nastavljamo da nadgledamo situaciju i postupaćemo u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija”, dodao je Federiči.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS, Tanjug

Foto: Profimedia

Comments

Pročitaj još