• Početna>
  • Vesti>

UNS i UNS na Kosovu : Hakerski napad na sajt “Kosovo onlajn” grubo kršenje slobode novinarskog rada

Foto: UNS

“Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu traži od policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da hitno utvrde ko stoji iza hakerskih napada na sajt “Kosovo onlajn”, saopšteno je danas iz Udruženja novinara Srbije.

U daljem tekstu saopštenja se ističe da je UNS posebno zabrinut što su se napadi desili u vreme kada je kosovska policija sprovodila akciju u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, pa je informisanje brojnih posetilaca ovog sajta o događaju od velikog interesa za javnost bilo otežano ili nemoguće.

Sajt je juče od 15 do 17 sati bio nedostupan, tokom večeri tehničari su uspeli da stabilizuju njegov rad, a tek oko 21 sat ponovo je bio dostupan.

„Napadi su počeli tokom jutra, bilo je zastoja u radu. Nikada do sada nismo imali ovako ozbiljan udar. Oko 15 sati više nismo mogli da se izborimo sa napadima. Naši tehničari su locirali odakle dolaze napadi i oko toga nemamo dileme. Ostavićemo istražnim organima da to i potvrde“, izjavio je za UNS odgovorni urednik „Kosovo onlajn“ Miloš Garić, dodajući da je napad signal da neko želi da ih omete u radu.

Garić kaže da se radilo o DDOS napadima koje nijedan sajt ne može da izdrži. Ipak, naglašava da će oni nastaviti da rade svoj posao kao i do sada.

Prikupljaju tehničku dokumentaciju i napad će prijaviti policiji.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu ističe da ovi napadi nanose štetu redakciji “Kosovo onlajn”, njihovim posetiocima i predstavljaju grubi napad na slobodu novinarskog rada.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: UNS

Comments

Pročitaj još