• Početna>
  • Vesti>

Većinski albanska sela na Severu prelaze pod upravu policijskog regiona J.Mitrovice

Katastarske zone Suvi Do, Gušavac, Gornje Vinarce, Donje Vinarce i Vidomirići prelaze iz upravljanja i odgovornosti policijske stanice Severne Mitrovice na onu u Južnoj Mitrovici, saopštio je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

Svećlja je kazao da je donošenju odluke prethodio zahtev gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, kao i građana Suvog Dola, nakon čega je izvršen pregled katastarskih mapa.

Odluka je stupila na snagu juče, a potpisao ju je generalni direktor Kosovske policije, Samedin Mehmeti, nakon procene usaglašenosti sa, kako dodaje, svim zakonskim aktima.

O sprovođenju nove odluke su ujedno obaveštena dva regionalna direktora, navodi Svećlja.

„Svuda garantujemo red i vladavinu zakona. Kosovska policija nastavlja da bude posvećena pružanju zaštite i bezbednosti svim građanima Republike Kosovo, bez ikakvih razlika“, zaključio je ovaj ministar.

Međuetničko selo Suvi Do koje je od sada pod upravom regiona Južne Mitrovie, geografski i prema statutu pripada Severnoj Mitrovici.

Međutim, prema kosovskom Zakonu o administrativnim granicama opština, ovo selo je još pre nego da centralne vlasti odobre postojeći Statut Severne Mitrovice – pripojeno katastarskoj zoni opštine Južna Mitrovica, a potom je to isto urađeno i Statutom Južne Mitrovice.

Istovremeno, u ovom zakonu se katastarski registruje da Severnoj Mitrovici pripada Gornji Suvi Do i Donji Suvi Do.

Međutim, gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, smatra da ova mesta pripadaju Južnoj Mitrovici, usled čega je u prošlosti u više navrata zahtevao od nekadašnjeg gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, da potpiše sporazum za definisanje administrativne granice između dve opštine.

Bahtiri je ujedno i zahtevao od Centralne izborne komisije još 2017. godine da stanovnici naselja Donji Suvi do, Gornji Suvi do i Doktorska mahala budu na biračkim spiskovima opštine Južna Mitrovica. CIK je tada odobrio ovaj zahtev.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još