• Početna>
  • Vesti>

Petković: Desetine povređenih, Kurti prevršio svaku meru

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je, na vanrednoj konferenciji za novinare da je tokom današnje akcije kosovske Carine i policije u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu povrećeno na desetine građana, te da je za eskalaciju situacije direktno kriv kosovski premijer Aljbin Kurti. On je najavio da će se danas u 15h, u Raški predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

“Teško je povređen, odnostno upucan Srećko Sofronijević, rođen 1985. godine, kome se u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život”, navodi Petković.

On je naglasio da je do ovoga dovelo “divljaštvo” Aljbina Kurtija, koji je, kako je istakao, prevršio svaku meru.

“Ovo je već sedmi put da pripadnici Rosu upadaju na sever Kosova i Metohije i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom. Povod za ovu akciju jeste navodno nekakvo krijumčarenje robe”, ocenio je Petković.

Pokazujući slike zaplenjenih pakovanja sokova i čokoladica, upitao je da li je to krijumčarenje robe zbog koje “Rosu upada sa oklopnim vozilima na sever Kosova i Metohije, i stvara gotovo jedno ratno stanje”.

Petković je upitao međunarodnu zajednici, NATO i KFOR šta će preduzeti povodom poslednje akcije Kosovske policije, gde je pretresala više lokacija, ali i kako je on rekao “pucala na narod koiji se u međuvremenu okupio”.

“Sve ovo je direktno maslo psihopate (Albina) Kurtija koji želi da izazove krizu širih razmera i da se sveti Srbima na Kosovu i Metohiji i osvoji sever. Zahvaljujući našem hrabrom golorukom narodu i odličnoj politici Aleksandra Vučića uspeli smo da sprečimo krizu većih razmera”, rekao je Petković.

On je kazao i da su ROSU jedinice, kada ih je narod prvi put vratio, ponovo krenule iz baze Belvedere, ali ovoga puta sa šest oklopnih vozila, ali su ih okupljeni građani ponovo sprečili u tome kod mesta Rudare u opštini Zvečan.

“Tamo je bio veliki okršaj tako što su ROSU napadale i bojevom municijom goloruki narod koji brani svoju slobodu da se leči. Neka se pitaju šta je sledeći potez ludaka Kurtija, nemam drugu reč za čoveka koji želi da konfiskuje lekove i puca na goloruki narod”, rekao je Petković.

On je dodao da je današnjim potezom uveden verbalni delikt za izgovorenu reč, kao i zabrana kretanja.

“Na naš narod se ide sa drugim cevima, hapse se fanta i koka kola, imamo pokušaj ubistva naših ljudi. Pala je prva kap srpske krvi na KIM”, rekao je Petković i dodao da srpska strana samo traži da se poštuje Briselski sporazum.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Foto: RTS, print screen

Comments

Pročitaj još