• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Međunarodna zajednica da odluči – rat ili mir

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je povodom najnovijih dešavanja na severu Kosova i Metohije, da međunarodna zajednica mora da preduzme najoštrije mere da se prekine sa jednostranim potezima koji će ceo region dovesti pred situaciju, kako je on rekao, rat ili mir.

“Ovo što se sada dešava nije samo ruganje u lice čitavoj međunarodnoj zajednici, već predstavlja i pokušaj zastrašivanja sa krajnjim ciljem vojnog osvajanja severa Kosova i Metohije gde žive Srbi i sa dodatnim ciljem da se oni proteraju sa Kosova i Metohije”, rekao je Dačić.

On je podsetio da po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, bezbednosnu funkciju na Kosmetu obavlja KFOR, odnosno NATO, dodajući da se upad jedinice ROSU dešava po ko zna koji put, bez obaveštenja predsednicima srpskih opština i bez najave, kako je to predviđeno Briselskim sporazumom.

Kako Dačić navodi KFOR je imao obavezu da obavesti Srbe ako ih je, kako kaže, ROSU uopšte obavestila o tome.

“Ovo je još jedan pokazatelj da će sve dok se ne pokaže čvrstina u osudi takvih jednostranih akcija, Aljbin Kurti ići na maksimalne provokacije, sa željom i suprotno svim zalaganjima Srbije za mirno rešenje problema i nastavak dijaloga, da silom pokuša da osvoji sever i da time ”reši” pitanje problema Srba na Kosovu i Metohiji” poručio je Dačić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još