• Početna>
  • Vesti>

“Samit u Beogradu je uspeh, niko nije kriv Vjosi Osmani što ne uspeva slično”

Politički analitičar Nedžmedin Spahiju izjavio je da je samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu veliki uspeh državnog vrha Srbije.

Spahiju ukazuje da je tema KiM bila neizbežna tokom Samita, i da govoreći o tzv. Kosovu predsednik Aleksandar Vučić nije zloupotrebio status Srbije kao zemlje posmatrača.

“To je značajan podvig na političkom planu i možemo reći da je to uspeh političkog vrha Srbije”, kaže Spahiju.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani smatra da Srbija “lažnim pričama i argumentima” nastoji da iskrivi sliku o Kosovu, a kao primer je navela govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na samitu Pokreta nesvrstanih.

Međutim, Spahiju ističe da je ova reakcija kosovske predsednice bila neprimerena, dodajući da je Srbija iskoristila priliku da na marginama samita jača svoju spoljnu politiku.

“Nekima se to nije dopalo i reagovali su na način koji nije najbolji. Svaka država bi to iskoristila, niko nije kriv Vjosi Osmani i Kosovu zbog toga što ne uspevaju da organizuju nešto slično. Svaka država koristi ono što joj je pri ruci. Nije dobro što Srbija ima neprijateljski stav prema Kosovu, ali ne možemo reći da to nije uspeh političkog vrha Srbije”, navodi Spahiju.

Izvor B92

Foto RTS

Comments

Pročitaj još