• Početna>
  • Vesti>

Priština, mesec dana pritvora uhapšenima zbog sumnje da su pripremali terorističke akcije

Osnovni sud u Prištini, na zahtev specijalnog tužilaštva, odredio je pritvor od 30 dana petorici Albanaca uhapšenih zbog sumnje da su pripremali terorističke akcije na Kosovu i Metohiji, istovremeno osumnjičene i za krivično delo neovlašćeno držanje, kontrolu i prodaju oružja.

Policija je 10. oktobra na području Peći i Prizrena uhapsila A. Đ., N. S., E. S., M. B. i Š. K., kao osumnjičene za dela u vezi sa terorizmom.

Prema dosijeu tužilaštva meta napada uhapšenih bili su ciljevi na Kosovu i Metohiji, a spominje se i njihova povezanost s terorističkom organizacijom ISIS.

Ta veza je pomenuta u odluci o pokretanju istrage kosovske policije, tačnije Uprave za borbu protiv terorizma.

Prema saznanjima tužilaštva “Đuraj i još četiri osobe od marta ove godine ulažu napore u izgradnju organizacione strukture za izvođenje terorističkih napada na Kosovu”.

Osumnjičeni Đuraj je “ugovarao sa visokopozicioniranom osobom ISIS-a koja je bila predana isporuci oružja – pištolja, eksploziva i vatrenog oružja sa municijom, koje je oduzeto” u protekla dva dana.

Policija i tužilaštvo vodili su tromesečnu istragu koja je okončana hapšenjem, prenose prištinski mediji.

Prema zahtevu za određivanje pritvora, osumnjičeni su imali odvojene uloge za izvršenje krivičnih dela.

Kosovska policija, Uprava za borbu protiv terorizma, 26. avgusta podnela je krivičnu prijavu protiv već uhapšenog osumnjičenog Ardijana Gjuraja jer se sumnjalo da zajedno sa još nekoliko osoba priprema terorističke napade na Kosovu.

Dannakon njihovog hapšenja policija je u pretresu nekoliko lokacija u Peći i Prizrenu zaplenila više komada oružja, bombi, municije I druge vojne opreme.

Policija je saopštila da je zaplenila značajne količine naoružanja, uključujući automatsko oružje različitih vrsta, municiju, ručne bombe i drugu opremu.

Specijalno tužilaštvo u Prištini saopštilo je ranije da je policijska uprava za borbu protiv terorizma, tokom hapšenja i racije pronašla eksploziv, bespilotne letelice i protivtenkovsko oružje.

Pojedini prištinski mediji prenose saznanja da se radi o grupi Albanaca, radikalnih islamista koji su planirali terorističke napade na KiM.

Iz grupe od pet članova, dvojica su ranije hapšena kao deo radikalne islamske grupe. Još uvek nije jasno da li je ta grupa bila deo ili je imala veze s ISIS-om ili drugim terorističkim organizacijama.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još