• Početna>
  • Vesti>

Počeo samit nesvrstanih u Beogradu; Vučić na otvaranju: “Dobro došli kući”

Obraćanjima predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počeo je dvodnevni Samit kojim se obeležava šest decenija Pokreta nesvrstanih zemalja.

Šest decenija posle prvog skupa, Pokret nesvrstanih ponovo se vraća u Beograd. Na inicijativu predsednika SFRJ Josipa Broza Tita lideri 25 zemalja došli su u prestonicu tadašnje Jugoslavije. Današnji skup Pokret dočekuje sa 120 zemalja članica i 17 posmatrača, od kojih je u Beogradu više od 100 sa 40 šefova država.

“Dobro došli kući. Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koji u duši nosi mir i osnovna ideja oko koje su se naši prethodnici okupili kada su osnivali ovaj Pokret bio je mir. Mir je osnov za razvoj saradnje, bilo da je reč o političkoj, kulturnoj ili privrednoj saradnji”, rekao je Vučić.

Dodao je da je međunarodna saradnja, poštujući principe Ujedinjenih nacija, jedini put ka sveukupnom blagostanju i prosperitetu čitavog čovečanstva.

Vučić je naglasio da Agenda 2030 Ujedinjenih nacija ističe i promoviše tri velika cilja – mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava.

“Imajući u vidu pomenutu agendu, UN su uspostavile Međunarodni dan multilateralizma i diplomatiju za mir, a 24. aprila 2019. smo prvi put proslavili taj dan. Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, zemlje osnivača UN i Pokreta nesvrstanih zemalja, ponosni je promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih pravnih normi”, kazao je Vučić.

Istakao je da mu je velika čast što su se učesnici Samita nesvrstanih okupili danas u Beogradu.

“Uveren sam da Beograd, kao viševekovni simbol raskrsnica civilizacija, tačka kontakta i susreta između Istoka i Zapada, gde se različite civilizacije, kulture i religije oduvek susreću možda vas podstakne na dijalog i za izgradnju novih mostova saradnje”, naveo je Vučić i dodao da mu je drago što vidi veliki broj prijatelja iz udaljenih delova sveta uprkos pandemiji.

Naglasio je da je time ukazana čast Srbiji kao domaćinu konferencije.

“Nažalost, ima samo nekolicina velikih multilateralnih sastanaka u svetu. Ovo će biti izuzetna i retka prilika da razgovaramo o svim pitanjima od zajedničkog interesa licem u lice”, kazao je Vučić.

Dodao je da je želja da se ovim događajem oda počast prvoj konferenciji Nesvrstanih u Beogradu koja je održana 1961. godine, u vreme blokovskih podela, a koja je dala veliki istorijski značaj stvaranju različite vizije sveta.

“Ta vizija je zasnovana na uzajamnoj saradnji i poštovanju država i naroda i nije bilo mesta u njoj za dominaciju jedne države nad drugima. Nadam se, međutim, da nećemo samo da razgovaramo o prošlosti, već i o budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo, jer sam uveren da svet dijaloga, kompromisa i svet mira i dalje jeste moguć i dostižan”, naglasio je predsednik Srbije.

Izvor RTS,Radio Kosovska Mitrovica

Foto Lola Đorđević

Comments

Pročitaj još