• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa šefovima diplomatije Iraka, Kuvajta, Nepala, Palestine – dogovor o jačanju odnosa i novim vidovima saradnje

Predsednik Aleksandar Vučić i šef diplomatije Iraka Fuad Husein razgovarali su o prijateljstvu dva naroda, obostranoj podršci celovitosti i suverenitetu, kao i o unapređenju saradnje zarad jače povezanosti dveju zemalja. Sa šefom kuvajtske diplomatije dogovoreno je da se pripremi mapa koja će definisati putanju buduće saradnje. Dogovor o jačanju odnosa postignut je i sa šefovima nepalske i palestinske diplomatije.

Aleksandar Vučić je u posetu primio ministra spoljnih poslova Republike Irak Fuada Huseina, koji predvodi delegaciju svoje zemlje na obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, saopštila je predsednikova Služba za saradnju sa medijima.

Husein je srpskom predsedniku preneo pozdrave iračkog državnog vrha, a Vučić je poručio da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu i da se to odražava kroz višedecenijske dobre bilateralne odnose.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je zahvalio na podršci koju Irak pruža celovitosti i suverenitetu Srbije i dodao da Srbija, sa svoje strane, podržava suverenitet i celovitost Iraka.

Dvojica sagovornika su konstatovala da postoji obostrani interes za povećanje ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

Izrazili su i nadu da će uskoro biti zaključen novi Sporazum o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji između Srbije i Iraka, koji će dati podstrek razvoju jačih veza u različitim oblastima, poput poljoprivrede, građevinarstva, zdravstva i farmaceutske industrije.

Predsednik Vučić je podsetio na pređašnja iskustva srpsko-iračke saradnje, a ministar Husein je pozvao srpske kompanije da učestvuju u ponovnoj izgradnji iračkih kapaciteta u različitim oblastima i pomognu diversifikaciju ekonomije te zemlje, piše u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno obnoviti rad Mešovitog komiteta za saradnju i uspostaviti kontakte između predstavnika poslovnog i društvenog života Srbije i Iraka.

Dogovor o mapi puta saradnje sa Kuvajatom
Vučić je danas razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Kuvajta Ahmedom Naserom el Mohamed el Ahmed el DŽaber el Sabahom i izrazio zadovoljstvo zbog njegovog učešća na skupu posvećenom 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja.

Predsednik je konstatovao da je poseta ministra El Sabaha prva poseta jednog šefa kuvajtske diplomatije Beogradu u novije doba, jer posete na nivou ministra spoljnih poslova nije bilo još od postojanja SFRJ.

Ministar El Sabah je preneo pozdrave emira Kuvajta, koga je predsednik Vučić pozvao da poseti Srbiju.

Predsednik Vučić i ministar El Sabah su se saglasili da bi češća razmena poseta zvaničnika dveju zemalja doprinela tome da Srbija i Kuvajt jasnije sagledaju mogućnosti za saradnju, posebno ekonomsku, koja je trenutno daleko ispod realnih mogućnosti i ne odražava dobre odnose dveju zemalja. S tim u vezi su naglasili značaj obnavljanja rada Mešovite komisije za saradnju.

Ministar El Sabah je izneo konkretne predloge za saradnju koji su, kako je rekao, proistekli iz novih okolnosti koje je donela aktuelna pandemija, a to su oblast zdravstva, poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i obrazovanje i IT sektor i sektor veštačke inteligencije. S tim u vezi je dogovoreno da se pripremi mapa puta saradnje.

Ministar El Sabah je podsetio da je čuvene vodotornjeve, simbol modernog Kuvajta, izgradila kompanija iz Srbije i rekao da se nada da će još takvih simbola obeležiti istorijske veze dveju zemalja.

Vučić zahvalio Nepalu na poštovanju suvereniteta Srbije
Predsednik Vučić saglasio se u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Kadkom da bi Pokret nesvrstanih trebalo da ojača svoj uticaj u svetu.

Vučić i Kadka su istakli da je Pokret nesvrstanih zemalja danas možda i važniji nego što je bio pre 60 godina i da zemlje iz tog kruga treba da se međusobno podržavaju, zalažući se za snagu multilateralizma.

Prenoseći pozdrave rukovodstva Nepala i poziv za zvaničnu posetu toj zemlji, ministar Kadka je potvrdio poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio šefu nepalske diplomatije Kadki na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, s čim u vezi je ministar Kadka istakao zalaganje svoje zemlje za rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Zahvalnost i Palestini
Vučić je danas primio i palestinskog ministra inostranih poslova Rijada el Malikija, sa kojim je razgovarao o različitim aspektima bilateralnih odnosa, za čijim unapređenjem postoji obostrana želja.

Istakao je da Srbija ceni tradicionalna prijateljstva i da će srpska spoljna politika voditi računa da ih ni u jednom trenutku ne zanemari. Takođe je rekao da je neophodna snažnija saradnja u multilateralnim organizacijama i forumima.

Vučić je zahvalio za podršku Palestine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i principijelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, a posebno kroz protivljenje članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama. Ministar El Maliki je potvrdio da takav stav palestinskih vlasti ostaje čvrst.

Predloženo je održavanje sednice Mešovitog komiteta za saradnju, koji bi konkretizovao identifikovane mogućnosti za sveobuhvatnu saradnju.

Ministar El Maliki je informisao predsednika Vučića o palestinskom viđenju dešavanja na Bliskom istoku.

Izvor RTS

Foto:Tanjug

Comments

Pročitaj još