Šahini: Zabraniti srpsku robu? “Ne vidim kako”

“Izjava premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija o smanjenu uvoza iz Srbije je politička i realizacija te zamisli zavisi isključivo od potražnje”, tvrdi Šahini.

Predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini rekao je da ne vidi način na koji će premijer Aljbin Kurti realizovati svoju najavu o smanjenju uvoza iz Srbije, ukazujući na činjenicu da trgovinski bilans diktira tražnja kupaca, a ne političke izjave.

“Izjava premijera Kosova da će smanjiti uvoz robe iz Srbije, je za nas politička izjava. Nema detalja na koji način će se to smanjiti, jer to ne zavisi od Vlade nego od potrošaca i od uvoznika robe. Trenutno se sve odvija bez problema, ne vidim nikakvu mogućnost da se smanji uvoz robe iz Srbije”, rekao je Šahini za Kosovo onlajn.

Kurti nije precizirao na koji način planira da smanji uvoz iz Srbije, ali Šahini pretpostavlja da bi to mogla da bude odluka o uvođenju takse ili zabrana uvoza srpske robe. Takva odluka bi imala negativan efekat na proces dijaloga Kosova i Srbije i ne bi naišla na odobrenje Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, dodaje Šahini.

“Kosovo i Srbija su u fazi pregovora i bilo koje mere da preuzme jedna ili druga strana, to nije u pravcu dijaloga. Premijer Kosova treba da bude pažljiv, jer EU i SAD su zainteresovane da dijalog bude u pravcu pomirenja, a ne da se on blokira”, ističe Šahini.

On je izrazio očekivanje da će aktuelna kosovska vlast odustati od bilo kakvih ekonomskih mera prema Srbiji, podsećajući da se takse od 100 odsto koju je uveo Ramuš Haradinaj, nisu pokazale kao pametan potez.

“Ukoliko dođe do nekih takvih političkih mera, najveće gubitke će imati proizvođači iz Srbije, trgovci sa Kosova, ali i sami potrošači. Kada nije bilo takse, mi smo iz Srbije uvozili više od 450 milona evra godišnje, kada je taksa uvedena, uvoz se smanjio, pa je nakon ukidanja opet porastao. Ne vidim kako Kosovo može da zabrani srpsku robu, jedino ako uvedu neke političke mere”, zaključuje Šahini.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još