• Početna>
  • Vesti>

Petković: Priština ponovo ograničava slobodan protok robe

Uvođenjem antidamping mera, Pri[tina je danas ponovo posegnula za jednostranim potezima kojima direktno potkopava svaki potencijal regionalne saradnje i zatvara se za svaku takvu inicijativu koja je oličena i u ideji “Otvoreni Balkan”, izjavio je Tanjugu direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Više je nego jasna intencija Prištine da ponovo ograniči slobodan protok robe i usluga zarad jednokratnih političkih ciljeva. Uvođenjem nekakvih antidamping mera, Priština pokušava da izazove novu nestabilnost i podigne tenzije na terenu. Po pravilu, u svakom finišu predizborne kampanje Priština poseže za merama koje su uperene protiv Srba i zvaničnog Beograda i ova mera se po tome ne razlikuje. Očigledno je da Priština u svemu traži povod za krizu i probleme na terenu”, rekao je Petković za Tanjug.

On je podsetio da je i uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije započelo uvođenjem poreza na građevinski materijal.

Ministarka industrije i trgovine u kosovskoj Vladi, Rozeta Hajdari, rekla je da su danas doneli dve odluke o antidamping merama zaštite protiv određenih proizvoda koji se uvoze iz Srbije, prenosi Klan kosova.tv.

„Danas, 8. oktobra, doneli smo dve odluke o antidamping merama zaštite protiv određenih proizvoda koji se uvoze iz Srbije. Jedna odluka nameće antidamping meru od 3 centa po kilogramu na uvoz životinjskog i živinskog koncentrata iz Srbije. Druga odluka nameće antidamping meru od 3 centa za jedinicu građevinskog bloka poreklom iz Srbije“,rekla je Hajdari.

Ministarstvo industrije privremenih institucija u Prištini odlučilo je danas da uvede zaštitne anti-damping mere na neke proizvode iz centralne Srbije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ranije ove nedelje izjavio je da će preduzeti mere za smanjenje uvoza iz centralne Srbije.

Izvor: Tanjug,RKM

Comments

Pročitaj još