• Početna>
  • Vesti>

K.Mitrovica: Grejna sezona počinje 15. oktobra, građani se uglavnom greju na struju

Foto: Radio Mitrovica sever

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra i trajaće do 15. aprila naredne godine, kaže za Radio Kontakt Plus upravnik toplane u Kosovskoj Mitrovici, Dragiša Maksimović.

Ukoliko spoljašnja temperatura bude niža nego što je to uobičajeno za ovaj period godine, gradska toplana će početi sa radom i ranije, dodaje Maksimović.

“U toku su toplotne probe. Apsolutno spremno dočekujemo početak grejne sezone. Tokom leta su urađeni svi neophodni radovi. Specijalističke ekipe su obavile remont gorionika, kao i SCADA sistema. Zamenjen je i deo toplovoda, tako da su proizvodni pogon i distributivna mreža spremni za početak sezone”, objašnjava Maksimović.

Gradska toplana kao gorivo koristi mazut. Maksimović tvrdi da mazuta i zaposlenih imaju dovoljno.

“Imamo ga dovoljno za početak sezone. U narednim danima stizaće određene količine koje će biti dovoljne do kraja sezone. Imamo i dovoljan broj zaposlenih.”

Na gradsku toplanu su prema rečima Maksimovića priključene sve školske ustanove (osim Medicinske škole sa domom učenika, koja ima sopstveno grejanje, prim. aut.), Rektorat, fakulteti i Studentski centar.

Pitali smo građane šta koriste za ogrev i koji je način grejanja najisplativiji. Ovo su njihovi odgovori:

“Grejem se isključivo na struju. Kad sam kupio stan, nisam našao ni radijatore, ništa ama baš. To je sve pokradeno, poskidano… Dimnjaci su čak zapušeni, ne funkcionišu. Ne isplati se, struja je skupa, ali nemamo drugi način…”

“Grejem se na struju. Isplati se kad je ne plaćamo.”

“Grejem se na drva i na TA peć. Isplativ je taj način grejanja, ne mogu da se žalim.”

“Grejem se na pelet. Isplativo je, praktičnije je…”

Izvor Radio Kontakt plus

Foto RKM

Comments

Pročitaj još