• Početna>
  • Vesti>

Institucije na Kosovu tvrde da se bore protiv korupcije, građani nezadovoljni

Na osnovu nedavnih hapšenja službenika u Peći i Gnjilanu, u Agenciji za poljoprivredu zbog zloupotreba subvencija,  kao i privođenje direktora uprave i finansija Nezavisne komisije za medije zbog primanja mita, navode na pomisao da je aktuelna vlast počela da ispunjava svoja obećanja. Ipak, žitelji Goraždevca kažu da je korupcija rasprostranjena ali da ne smeju da je prijave.

Korupcija ili podmitljivost u pravnom smislu je kazneno delo zloupotrebe poverenja ili dužnosti. Ona podrazumeva nezakonito korišćenje društvenog i državnog položaja i moći radi sticanja sopstvene koristi.

Na Kosovu dominira broj civilnih prekšaja, slučajevi krivičnih dela,  kao i slučajevi organizovanog kriminala i korupcije, kazao je predsednik Osnovnog suda u Peći Armend Beriša.

„ Ni mi, ni onaj deo koji pokriva jurisdikcija Osnovnog suda u Peći ne možemo reći da je Sud otporan od postupaka ili koruptivnih dela pojedinih službenika. Ali mi sva ta dela tretiramo kao i sve slučajeve koji se jave našem sudu“, rekao je Beriša.

On napominje da je Osnovni sud u Peći po oceni NVO jedan od najtransparantijih sudova na Kosovu.

„Oslanjajući se našem privrženom i svakodnevnom radu, ali i na osnovu mišljenja građana i raznih Nevladinih organizacija mi smo (Osnovni sud) proglašeni kao jedan od najtransparentnijih sudova na Kosovu. Imajući u obzir da je transparentnost refleksija nivoa zrelosti i razvoja demokratije u instituciji, naravno da ne možemo reći da je urađeno dovoljno toga, ali uprkos tome radi se svakodnevno u tom smeru“.

Jedan od primera da Tužilaštvo u Peći sprovodi Zakon o korupciji je nedavno hapšenje 17 visokih zvaničnika Pećkog regiona.

Svi su pod tužbom zbog zloupotrebe službene dužnosti ili zloupotrebe službene vlasti i ličnog interesa, postupak koji se vodi protiv njih je u toku. Isto tako, preduzimaju se i svi postupci u ovom pravcu i u okviru krivično – pravnih postupaka. Važno je reći i to da od strane ovog tužilaštva odnosno od strane Osnovnog suda u Peći, imamo i tri presude o trojici predsednika opština za krivična dela zbog zloupotrebe službene dužnosti ili zloupotrebe službene vlasti i ličnog interesa, koji su sada u drugom stepenu, gde se  vrši vrednovanja i analize. Takođe, imamo i jednu tužbu protiv predsadnika op štine koja se sprovodi pred ovim tužilaštvom“, podsetila je tužiteljka u Osnovnom javnom tužilaštvu u Peći Ljumturije Vučetaj.

Na osnovu podataka iz 2020. godine prijavljeno je oko 300 slučajeva korupcije, kazao je Bljerim Keljmendi iz Agencije za borbu protiv korupcije u Prištini.

„Što se tiče slučajeva korupcije, mi kao agencija tretiramo ih bez razlike bilo kojeg nivoa da su oni. Poslednje dve godine godine tretirali smo i slučajeve visokog nivoa, počevši od ministara, zamenika ministara, razne službenike po raznim ministarstvima, potom predsednike opština. Pokrenuli smo proceduru preliminarne istrage zbog nedeklarisanja, lažnog deklarisanja ili druge sumnje za korupciju protiv ovih ljudih“, rekao je on.

Novinarska ekipa Radio Goraždevca pitala je građane da li su se susretali sa ovim široko rasprostranjenim problemom.

„Pa naravno da ima, svuda ima korupcije, u svim sverama je zastupljena od frha do kraja ima i u zdravstvu, policiji“, rekao je Mladen Stevanović

„Pa ima na svim nivoima korupcije, samo treba naći mehanizme za sprečavanje i doneti nove zakone“, kaže Milorad Đoković.

Korupcija je jedna od glavnih prepreka za dobijanje vizne liberalizacije i napretka Kosova ka EU.  Premijer Kosova Aljbin Kurti uveravao je građane Kosova da će se žestoko boriti protiv korupcije, na osnovu čega je i dobio podršku birača.

Izvor: Radio Goraždevac,RTV Kim

Comments

Pročitaj još