• Početna>
  • Vesti>

Informer tvrdi da je Srbija druga po zaraženosti u svetu

SRBIJA JE DRUGA PO ZARAŽENOSTI NA SVETU! Daleko smo od normalnog života! U decembru peti talas pandemija koronavirusa?

Ovo je naslov teksta koji je objavio list Informer u sredu 6. oktobra.

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović analizirao je trenutnu situaciju u kojoj se Srbija nalazi kada je u pitanju epidemija korona virusa.

Mi smo drugi najzaraženiji na svetu. Doduše, taj broj je mali kada se gleda broj zaraženih na 1.000 stanovnika. Kada pogledamo Evropu vidimo da je Srbija pored Crne Gore i Baltičkog regiona, a kada vidimo kartu celog sveta vidimo da je Srbija druga. Baltičke zemlje su najzaraženije. Najbolja situacija je u Poljskoj, oni imaju svega 55 odsto vakcinisanih, ali se pridržavaju mera – naveo je Kočović, a objavio Informer.

U izjavi, pa ni dalje u tekstu nigde se ne precizira po kojim statističkim parametrima je Srbija na 2. mestu u svetu. Prema podacima  https://ourworldindata.org/covid-cases Srbija jeste u poslednjoj nedelji septembra i prvoj oktobra, bila u samom vrhu po broju zaraženih na million stanovnika, ali ne i druga najzaraženija zemlja u svetu kako je objavio ovaj portal.

Kako se Srbija nalazi u 93. danu četvrtog talasa, primetan je pad broja zaraženih, a Kočović je naveo i da smo tokom ove godine imali samo 12 nedelja normalnog života.

Imajući u vidu da Srbija i pored povećanja broja zaraženih ne sprovodi restriktivne mere, i da ni nakon sednice Kriznog štaba, nisu stupile na snagu nove mere u cilju zaštite stanovništva od Kovid-19, ne može se reći da u Srbiji nema “normalnog života”.

Život se i dalje odvija normalno, organizuju se okupljanja, proslave, sportski događaji i slično, i u tom smislu se ne vidi razlika u odnosu na 12 nedelja “normalnog života” za koje Kočović smatra period smanjenja transmisije virusa korona.

– Ako se nastavi ovaj trend, četvrti talas treba da se završi oko 18. decembra ove godine, kada ulazimo u peti talas. Međutim, situacija je takva da to ne može da se tvrdi sa nekom velikom verovatnoćom. Situacija je takva da zaraza jako sporo opada i čekamo da vidimo šta će se desiti u narednim danima. To što sporo opada može značiti da će u jednom trenutku naglo skočiti broj zaraženih i onda smo opet u problemu. Idemo jako sporo nadole – kaže Kočović.

On je naveo i da se vakcinacija jako sporo odvija kod nas, te da ima mnogo onih koji su primili samo prvu dozu vakcine.

– Kada je u pitanju vakcinacija jako se sporo odvija kod nas, tu smo negde oko polovine vakcinisanog stanovništva. Mi imamo negde oko 80.000 onih koji su primili prvu dozu, a nisu drugu. Kada uporedimo ovu i prošlu godinu, kada bi pravili prognoze za sledeću godinu imaćemo nešto više slobodnih nedelja nego prošle godine u kojima ćemo moći da živimo i da se ponašamo normalno- prognozira Kočović

Srbija prema zvaničnim podacima nije vakcinisala polovinu stanovništva, već je taj procenat iznad 40.

Što se tiče prognoza vezanih za sledeću godinu, da će biti više slobodnih nedelja u odnosu na prošlu, ovakve prognoze nije uputno davati, budući da se ni prethodne nisu pokazale kao relevantne, jer nije moguće proceniti mutacije virusa i njegovo širenje.

Ukupan broj registrovanih slučaja u Srbiji prema podacima sajta https://covid19.rs/ je 988 307 hiljada, a smrtnih slučajeva 8 582. Prema ovim podacima, procenat smrtnosti od Kovida 19 u Srbiji je 0.87 procenata.

Prema Univerzitetu Dzon Hopkins u Srbiji je potpuno vakcinisano 2 921 046 osoba, odnosno 42, 06 odsto populacije. Broj osoba u Srbiji koji bi trebalo da prime vakcinu je 6 605 835.

Inače, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, Srbija je prva u regionu po ukupnom broju zaraženih od početka pandemije, dok su Bosna i Hercegovina I Hrvatska ispred Srbije po broju smrtnih slučajeva.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Printskrin Informer.rs

Comments

Pročitaj još