• Početna>
  • Vesti>

Vučić posle samita u Kranju: Videli smo koje zemlje žele brže proširenje EU, a koje su veći skeptici

VUCIC MINIMALAC POVECANJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon Samita EU – Zapadni Balkan u Sloveniji, da postoji perspektiva proširenja, ali da nemaju sve zemlje članice “isti apetiti” za proširenje.

Aleksandar Vučić je novinarima preneo da je zadovoljan činjenicom da su predsednici i premijeri zemalja EU sa liderima regiona četiri sata razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana, te da se u ime Srbije zahvalio na svoj podrsci i pomoći, brojnim investicijama, novcu koji poreski obveznici EU ulažu u našu zemlju.

Dodao je da se govorilo i o problemima.

“Sve što sam čuo u ova dva dana, danas na Samitu i juče na Samitu EPP, je da postoji perspektiva proširenja, ali da nemaju sve države članice isti apetit za proširenje Unije. Ali, svi su pažljivo slušali glavne aktere i razumeju da postoje strateški interesi EU na prostoru regiona”, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da je za Srbiju zanimljivo i značajno što je moglo da se vidi koje zemlje žele brže proširenje, koje su veći skeptici.

“Ali, čini mi se da smo odgovornom i ozbiljnom politikom sebe predstavilia na dobar način i verujem da u narednom periodu poziciju u EU možemo da popravimo”, rekao je Vučić.

Predsednik je preneo da je razgovarao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisem, koji je rekao da će Atina nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije.

“Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije, nastaviće da bodri Srbiju i pomagaće joj na evropskom putu. Oni će, kako mi je kazao, nastaviti dalje da podržavaju celovitu Srbiju”, objasnio je Vučić.

Preneo je da je kratko razgovarao sa španskim premijerom kojem je zahvalio na podršci, sa slovačkim premijerom, rumunskim predsednikom, kao i predstavnicima zemalja EU koje ne priznaju takozvano nezavisno Kosovo.

Ukazao je da je imao dug razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Razgovarali smo o diplomama, to jest priznanju zanimanja. Da ne ulazimo u detalje, znate sve razlike između nas i nastaviće se taj proces usaglašavanja u narednom periodu”, ukazao je on.

Preneo je da je imao i posebne razgovore sa mađarskim premijerom, kao i češkim premijerom, te i mnogim drugim evropskim liderima.

“Ovakvi dani su dobri jer možete da razgovarate sa većim brojem evropskih lidera. Zadovoljan sam po tom pitanju”, kazao je predsednik.

Vučić je rekao da je razgovarao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o odnosima dve zemlje.

Isto tako, dodao je da je ragovarao i sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i edijem Ramom, sa kojima će, kako je naglasio, nastaviti razgovore.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još