• Početna>
  • Vesti>

Vučić nema prevelika očekivanja od Samita; Zečević: Zapadni Balkan u Uniji praznina u koju će ući neko drugi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se održava na Brdu kod Kranja. Prema nivou organizacije i imenima učesnika čini se da EU nije odustala od proširenja. Predsednik Vučić je pred početak samita poručio da nema nikakvih iluzija o brzom ulasku u EU, ali da je važno da Srbija bude na evropskom putu.

U predlogu Deklaracije, koja bi trebalo da bude usvojena, prema pisanju medija, navodi se da Evropska unija ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja posvećenost partnera tog regiona evropskoj perspektivi.

Prema nivou organizacije i imenima učesnika čini se da EU nije odustala od proširenja. Domaćin samita je premijer Slovenije Janez Janša, a skupom će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Pored njega, na samitu su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron. Svi će oni u nacrtu deklaracije pružiti podršku proširenju EU koja će se zasnivati na nivou reformi.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nema prevelika očekivanja od samita EU–Zapadni Balkan u Sloveniji, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

Profesor Slobodan Zečević kaže za RTS da dolazak Angele Merkel i Emanuela Makrona govori da Evropska unija još jednom želi da pokaže značaj koji pridaje Zapadnom Balkanu kao geostrateškoj tački koja je veoma važna.

Zečević kaže da nova metodologija proširenja predviđa periodične sastanke šefova država ili vlada država Zapadnog Balkana sa šefovima država ili vlada članica Evropske unije.

Napominje da Zapadni Balkan u Uniji vide i kao prazninu u koju će ući druge uticajne velike sile, ako je Evropska unija ostavi.

Izvor: RTS, Radio Kosovska Mitrovica

Foto Tanjug

Comments

Pročitaj još