• Početna>
  • Vesti>

Vlajić: Todosijeviću nije upućen poziv da se javi na izdržavanje kazne

Foto: TV Mo

Ivanu Todosijeviću kojem je odlukom kosovskog apelacionog suda potvrđena presuda na dve godine zatvora, nije upućen poziv da se sutra javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje kazne, potvdio je danas za KoSSev advokat ovog poslanika Srpske liste, Nebojša Vlajić.

„On (Todosijević) nije primio poziv, njemu poziv nije upućen, njega obaveštavaju preko štampe, kao što su mu presudu uručili preko štampe, deset dana pre nego što smo je mi dobili“, kazao je za KoSSev ovog popodneva Nebojša Vlajić.

Vlajić podcrtava, da dok ne stigne poziv, ne može ništa da komentariše.

„On nije primio poziv i nemamo o čemu da pričamo. Kada bude primio poziv, mi ćemo odlučiti šta ćemo da preduzmemo dalje“, dodao je advokat Todosijevića.

Vlajić kaže da ne zna odakle su se u kosovskim medijima pojavili navodi o tome da je Todosijeviću uručen poziv.

Podsetimo, odlukom Apelacionog suda Kosova, poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, potvrđena je pre dva meseca presuda na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je, između ostalog, rekao da je „Račak fabrikovan“.

Osim kosovskih medija, o tome da je Ivanu Todosijeviću uručen poziv da se javi na izdržavanje kazne, izvestio je i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Petković je krajem septembra kazao da je Priština izvršila novi „pritisak i udar na Srbe“, te da je Todosijeviću upućen poziv da se 6. oktobra do 12. časova javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje zatvorske kazne.

Direktor Kancelarije za KiM kazao je i da je poziv Todosijeviću napisan 17. septembra, tj. istog dana kada se odbrana, nakon presude Apelacionog suda, postupajući po vanrednom pravnom leku, uputila zahtev za zaštitu zakonitosti.

Podsetimo, zvanični Beograd je u više navrata iskazao svoje nezadovoljstvo povodom presude koja je izrečena Todosijeviću, a o tome se govorilo i u Briselu, što je nedavno potvrđeno i iz EU.

Srpska strana je isticala da je odluka kosovskog apelacionog suda u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, tj. tačkom 10 sporazuma o pravosuđu koja nalaže da mora da se ispoštuje nacionalni sastav veća iz predmeta koji dolaze iz srpskih sredina, tj. da u većima moraju da budu dve sudije srpske nacionalnosti i jedan Albanac.

Izvor Kossev

Foto RKM

Comments

Pročitaj još