• Početna>
  • Vesti>

Preminuo još 51 pacijent, koronavirusom zaraženo 7.190 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 7.190 novih slučajeva koronavirusa, među 23.903 testiranih uzoraka.

Od posledica koronavirusa preminula je još 51 osoba. Na respiratorima širom Srbije nalazi se 269 pacijenata.

Epidemijska situacija u Srbiji je ozbiljna. Zdravstveni sistem je preopterećen, bolnice se ubrzano pune.

Posle skoro mesec dana zaseda Krizni štab. Na sednici će se govoriti o vakcinaciji i o tome šta još može da se uradi u borbi protiv korone.

Poslednjih dana se definitivno primećuje porast broja vakcinacija protiv korone, a samo juče je dato preko 30.000 vakcina od čega je preko 22.000 trećih doza, rekao je za Tanjug direktor Kancelarije za IT i eupravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

Prvom dozom u Srbiji je u ovom trenutku vakcinisano oko 53,7 odsto punoletnih, a oko 620.000 građana je primilo treću dozu.

“Broj od 60 posto vakcinisanih punoletnih prešli su Preševo, Priboj, Bosilegrad, Mali Zvornik, Užice, Beograd, Niš, Kladovo, Medveđa i Kikinda. Na dnu tabele vakcinacije nalaze se Tutin i Lajkovac koji nažalost imaju ispod 30 posto vakcinisanih građana”, rekao je Jovanović. 

O obaveznoj vakcinicaji zdravstvenih radnika ne bi trebalo da bude dileme, ne samo zato što su izloženi većom riziku od bolesti već treba nas motivišu i ličnim primerom, izjavio je za RTS Dragoslav Popović, međunarodni konsultant za javno zdravlje i imunizaciju. 

Konačno smo uspeli da preokrenemo trend povećanja broja novoobolelih od koronavirusa, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazujući da je ovo drugo jutro da imamo smanjenje broja novoobolelih.

“To niko nije primetio jer mešaju stvari. Mora uvek da se poredi ponedeljak sa ponedeljkom, ne sa drugim danom. Imamo dva dana spuštanje procenta i u apsolutnim brojkama”, naglasio je Vučić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još