• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Očekujem da će se sporazum poštovati i građanima omogućiti neometano kretanje

Predsednik Srpske liste Goran Rakić u intervjuu za Kurir zahvalio je  građanima koji su, kako je rekao,  nakon dve nedelje, mirno i demokratski uspeli da se izbore za jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je sloboda kretanja.

“U to ime narod je pozdravio postizanje sporazuma, jer je to od samog početka traženo – da se svi otvoreni problemi rešavaju dijalogom u Briselu, a ne jednostranim delovanjem Prištine, posebno ne upotrebom do zuba naoružanih specijalaca. Zato je sporazum koji znači mir, smirivanje tenzija i poštovanje prava našeg naroda apsolutno prihvatljiv” rekao je Rakić za Kurir.

“Da nije bilo istrajnog i čvrstog odgovora našeg naroda na Jarinju i Brnjaku, koji je po kiši i vetru bio odlučan da odbrani svoje pravo na ostanak i opstanak na ovim prostorima, kada su mu osnovna prava bila ugrožena, mi danas ne bismo bili ovde gde jesmo. To svakako ne bi bilo moguće bez snažne podrške našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji nam je od početka bio ogromna potpora da izdržimo, ali i pregovaračkog tima u Briselu, predvođenog direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, koji se borio za naše interese. Zahvaljujući svima njima, danas imamo jedan dobar sporazum. O tome su se konsultovali i Srbi s Kosova i Metohije. To pokazuje da, kada ujedinjeno i složno branimo naše interese, možemo da postignemo i najviše za naše sunarodnike, isto kao što su oni ujedinjeno i složno pokazali da nama odavde nema nazad” istako je Rakić.

Predsednik Srpske liste je naveo da Sporazum nema ograničenja, i da jedina vremenska odrednica je da će se u roku od šest meseci raditi na pronalaženju rešenja kroz odgovarajuću radnu grupu, dakle, u tome je jedna od značajnih stvari za naš narod, poslata je jasna poruka da se jednostranim potezima ne mogu rešavati problemi, da je dijalog jedini način.

Rakić navodi da od sutra očekuje da će se sporazum poštovati, da će građani neometano moći da se kreću svojim vozilima i da se neće ponavljati situacija da se jednostranim potezima i dugim cevima stvaraju problemi i ugrožava mir, posebno na severu.

Nadam se da će ovo biti početak odgovornijeg ponašanja Prištine, ali i Evropske unije, koja je garant sporazuma u Briselu. Apsolutno je nedopustivo da se na običan narod šalju naoružani ljudi, da se remeti mir, ali je nedopustivo da Evropska unija bude pasivna. Zato je potrebno intenzivirati razgovore, primeniti postignute sporazume i na taj način sprečiti eventualne probleme” naveo je Rakić, predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Osam godina se čeka formiranje ZSO, a sada se više nego ikad dosad pokazalo koliko je potrebno da se primenom sporazuma iz Brisela stabilizuje situacija. Bez Zajednice srpskih opština nema stabilizacije i Evropska unija, kao garant sporazuma, ovim je sporazumom još jednom potvrdila obavezu Prištine da formira Zajednicu, rekao je Rakić.

Izvor: Kurir, Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još