Jedanaesti dan protesta na barikadama

Okupljeni Srbi jedanaesti dan protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Razočarani su, jer dogovor u Briselu nije postignut, s obzirom na to da su čitav dan čekali vesti iz Brisela, kako bi stavili tačku na krizu.

Situacija je i dalje nepromenjena a na prelazima se i dalje nalaze pripadnici specijalnih snaga Kosovske policije.

Delegacije Beograda i Prištine završile su odvojene razgovore sa Miroslavom Lajčakom u Briselu a prema informacijama iz delegacije Beograda, nikakav dogovor nije postignut.

Šef prištinskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi se posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, obratio medijima ispred zgrade Evropske službe za spoljnopolitičke poslove, rekavši da je postignut dogovor oko predloga za deeskalaciju situacije na severu KiM i da se čeka odobrenje Beograda.

Prema ovom sporazumu, kako je rekao, Kfor će u subotu biti raspoređen na prelazima Jarinje i Brnjak, a zatim bi usledilo povlačenje kosovske policije, kao i barikada na prelazima, kao i da sporazum predviđa i da od ponedeljka Beograd i Priština koriste nalepnice umesto menjanja registarskih oznaka.

Dodaje da je u planu formiranje radne grupe za pronalazak trajnog rešenja za slobodu kretanja vozila, za koje je određen vremenski period od šest meseci.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još