• Početna>
  • Vesti>

Dr Elek: Vakcinacija nije stala, interesovanje čak pojačano; KBC ima dovoljno kiseonika i lekova

Foto: Radio Mitrovica sever

Vakcinacija građana koji žive na Kosovu i Metohiji se odvija bez zastoja, uprkos činjenici da su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak blokirani za motorni saobraćaj već desetak dana, izjavio je danas direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek. KBC raspolaže dovoljnim količinama kiseonika i lekova. Epidemiološka situacija je prema njegovim rečima  alarmantna. U dva dana vikenda, primljeno je 16 pacijenata i svi su imali težu kliničku sliku. Od 67 hospitalizovanih, 96,7% su nevakcinisani.

Elek je na konferenciji za medije istakao da je interesovanje građana za vakcinaciju dobro, čak i pojačano u poslednje dve nedelje i da se u proceduri, uprkos zastojima, ništa nije promenilo.

„Sve što treba je da se zainteresovani jave koordinatoru za vakcinaciju, sva četiri doma zdravlja imaju svoje koordinatore.  Sav proces je pod potpunom kontrolom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja organizuje i prevoz. Konkretno, ove nedelje vakcinacija se vrši u Kuršumliji , mada se jedan dobar deo građana i sada vakciniše u Raški. Sada se bez problema gde god da se u Srbiji nađete, možete vakcinisati koja god doza da je u pitanju. Blokade nam jesu malo otežale proces vakcinacije, ali nisu Jarinje i Brnjak jedini prelazi“ istakao je Elek.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući brizi resornog ministarstva i Kancelarije za KiM, uprkos blokadi puteva, KBC zasad raspolaže dovoljnim količinama kiseonika, lekova i sanitetskog materijala.

„Mogu da kažem da u ovom trenutku imamo dovoljno kiseonika za 180 pacijenata, a u bolnici trenutno imamo 67 pacijenta. Imamo dovoljno zaštitne opreme, sve vrste lekova, po najnovijem 12. protokolu, leče se i ovde naši ljudi, tako da naši sugrađani po tom pitanju mogu da budu potpuno spokojni“ naglasio je Elek.  

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji, dr Elek je karakteriše kao alarmantnu.

„Situacija na severu Kosova je alarmantan s obzirom na broj obolelih koji iz dana u dan raste. Trenutno imamo 67  obolelih (u Kovid centru). Iza nas je jedan težak vikend kada smo imali čak 16 prijema, sve su to pacijenti sa težim kliničkim slikama, sa komorbiditetima. Uvek je reč o obostranim upalama pluća, o osobama starije životne dobi, mada u bolnici, moram da konstatujem, imamo i obolele ispod 40 godina starosti“ podvukao je Elek.

Elek je izneo podatak da od 67 hospitalizovanih pacijenata, 96,7% njih je nevakcinisano. Dosad, svi preminuli takođe nisu bili imunizovani, a od pacijenata koji su u bolnici preminuli, samo jedan je bio vakcinisan.

“Ja znam samo za jedan slučaj, gde se radilo o osobi staroj 93 godine, koja je preminula a bila je vakcinisana sa obe doze Sinefarmove vakcine Ni on nije preminuo od korone, već je imao niz komorbiditeta. Svi ostali su bili nevakcinisani. Takođe, svi koji nam završe u respiratornom centru, nisu bili vakcinisani“ kaže dr Elek.

Na kiseoničkoj potpori trenutno je 29 ljudi.

Testiranje pacijenata se vrši ponedeljkom, sredom i petkom. Prema poslednjim podacima od 102 testirana uzorka, 40 je bilo pozitivno.

„To je gotovo 40%. I jučerašnje cifre u Srbiji, videli ste broj novoobolelih , preminulih i pacijenata na respiratorima, oni dokazuju da je virus mutirao i da daje mnogo agresivnu kliničku sliku“ podvukao je Elek i dodao da je vakcinacija jedini način da se situacija popravi, te da su trenutno u opticaju četiri vakcine, a uskoro se očekuje i peta – Moderna.

„Nama proces vakcinacije nikada nije stao, samo smo imali pad zainteresovanosti u junu, julu i avgustru, pretpostavljam zbog godišnjih odmora. To vreme smo izgubili, a da smo se tada vakcinisali, sigurno ne bismo imali ovoliki broj obolelih“ rekao je Elek.

Prema trenutnim podacima,u srpskim sredinama na KiM prvom dozom vakcine, imunizovano je preko 28.000 ljudi, drugom 27.000, dok je treću buster dozu zasad primilo preko 3.500 građana.

„Epidemijska kriva i sada ide uzlaznom putanjom. Iskoristimo ovaj period da se vakcinišemo u što većem broju kako bismo zimu dočekali sa približno dobrim kolektivnim imunitetom i posvetili se normalnom životu i radu“ apelovao je Elek.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još