• Početna>
  • Vesti>

SO Severna Mitrovica usvojila budžet za 2022; godina obnove javne infrastrukture, ali ne i stambenih objekata

Većinom glasova odbornika SO Severna Mitrovica, na danas održanom 39. redovnom zasedanju skupštine, usvojen je budžet ove opštine za 2022. godinu, u iznosu od 5.362.984 evra.

Prema projekciji budžeta koju je odbornicima predstavila zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić,  za sektor plate i dnevnice biće izdvojeno 2.920.000 evra, za robe i usluge 446.799 evra, za komunalne usluge 46.000, dok će za subvencije biti izdvojeno 100.000 evra plus 85.000 sopstvenih prihoda, koliko se od ove opštine očekuje da ostvari u 2022. godini, što prema rečima zamenice gradonačelnika, nije realno očekivati od opštine ovog kapaciteta.

Značajan deo budžeta – 1.765.185 evra, biće izdvojen za kapitalne investicije, gde se podrazumevaju ulaganja u javnu infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo na primarnom i sekundarnom nivou.

Najvažniji projekti koji će biti finansirani su rekonstrukcija putne infrastrukture u Nemanjinoj i Ulici Vlade Ćetkovića, zatim reparacija trotoara u Ulici Ive Lole Ribara kao i  instalacija ulične rasvete i uređenje zelenih površina u Ulici kralja Petra I.Na predlog građana, koji je iznet na javnoj raspravi o budžetu održanoj prošle nedelje, biće odvojena sredstva za uređenje teretane na otvorenom ispod spomenika Kukavica.

Kada je reč o sredstvima predviđenim za unapređenje obrazovanja, radi se o iznosu od 290.306 evra i ona bi bila uložena u izgradnju potpornog zida u dvorištu PU “Danica Jaramaz”, u uređenje igrališta OŠ “Sveti Sava”, zatim u izgradnju paravana za bioskopski prostor u OŠ „Branko Radičević“ a predviđeni su i  rekonstrukcija, renoviranje i opremanje holova i radionica u STŠ “Mihajlo Petrović Alas”. Jedan deo sredstava bio bi uložen u opravke i uređenje Srednje medicinske škole sa Domom učenika. Sredstva će biti izdvojena i za uređenje prilaznog puta školi Azis Sulejmani u Mikronaselju.

Na današnjoj sednici, odbornici su usvojili predlog da se poništi ranije usvojena odluka o finansiranju projekta uređenja korovova Beriljskih zgrada, a da se ova sredstva preusmere na projekat uređenja putne infrastrukture u Ulici Serdar Janka Vukotića u Mikronaselju. Ovakva odluka je doneta zbog nove Uredbe kojom Ministarstvo finansija u Prištini zabranjuje lokalnim samoupravama da iz opštinskog budžeta finansiraju rekonstrukcije stambenih zgrada. Uredba je Opštini Severna Mitrovica stigla pre mesec dana. Ukoliko sredstva ne bi bila preusmerena na drugi projekat, bila bi povučena u kategoriju Rezerve, i opština ne bi mogla da raspolaže njima. Zbog toga se projekat rekonstrukcije korovova povlači, ali će već započeti radovi na obnovi fasada Beriljskih zgrada, biti dovedeni do kraja, objašnjava Hodžić. Pomenimo da je uređenje puta u Ulici Serdar Janka Vukotića takođe predlog građana, iznet na javnoj raspravi o budžetu.

Odbornici su takođe usvojili predlog plana učešća građana Severne Mitrovice u radu lokalne samouprave.

Odbornica Srpske liste Danijela Vujičić čestitala je na današnjoj sednici, u ime političke opcije koju predstavlja, Dan Bošnjaka svim građanima bošnjačke naiconalnosti.

Inače, ova sednica održana je uz poštovanje svih epidemijskih mera, a uprkos odluci da opštinske službe na neodređeno vreme prekinu rad, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom u proteklih nedelju dana.

Sednici je prisustvovalo 18 odbornika.

Podsetimo, ovo je poslednje zasedanje SO Severna Mitrovica u ovom sastavu, obzirom da su lokalni izbori na Kosovu zakazani za 17. oktobar.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još