• Početna>
  • Vesti>

Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima

Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.

Mandl je kazao da će na lokalnim izborima 17. oktobra biti raspoređeno oko 100 posmatrača iz država članica EU, Norveške i Švajcarske koji će posmatrati izbore i prebrojavanje glasova. Dodao je da će posmatračka misija uraditi sve kako bi analizirali procese ne samo na dan izbora, već i pre i nakon izbora.

„Mi posmatramo i izbornu kampanju koju sprovode kandidati političkih partija i stranka. Planiram da razgovaram sa svim kandidatima, takođe i sa predstavnicima civilnog društva i medija“, naveo je on.

Govoreći o predizbornoj kampanji, Mandl je rekao da su u EU svesni povećanog značaja onlajn kampanje zbog pandemije kovida-19.

„Po prvi put na Kosovu Izborna posmatračka misija Evropske unije ima posvećenog analitičara društvenih mreža koji je deo našeg tima, imamo i četiri druga stručnjaka koji će izbliza pratiti tokove na društvenim mrežama“, kazao je Mandl.

Osnovni tim od 10 analitičara doputovao je u Prištinu 5. septembra, a 22 dugoročna posmatrača raspoređena su širom Kosova 16. septembra kako bi pokrili svih 38 opština. Izborna posmatračka misija izdaće preliminarno saopštenje nakon izbora i ostaće na Kosovu do okončanja izbornog procesa, uključujući i mogući drugi krug lokalnih izbora 14. novembra.

Tokom dvodnevne posete Kosovu, glavni posmatrač Lukas Mandl održao je sastanke sa predstavnicima Centralne izborne komisije, premijerom Aljbinom Kurtijem, predstavnicima političkih subjekata, kandidatima, kao i predstavnicima civilnog sektora.

Konferenciji za medije prisustvovao je i šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjok.

Izvor i foto: RTV Kim

Comments

Pročitaj još