• Početna>
  • Vesti>

Petković: Aljbin Kurti još jednom potvrdio da je velikoalbanski projekat njegov vrhovni politički cilj

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković saopštio je danas da je Aljbin Kurti još jednom potvrdio da je velikoalbanski projekat njegov vrhovni politički cilj. Otuda dolazi i Kurtijeva nezainteresovanost za dijalog sa Beogradom, koja predstavlja njegovo čisto ponižavanje Brisela kada ironično govori da bi mogao da čini ustupak i sa sedmog mesta stavi dijalog na četvrto mesto po prioritetu.

Kurti je svojim najnovijim pozivom na stvaranje takozvane Velike Albanije potvrdio i da albanski nacionalni pokret na Kosovu i Metohiji nikada nije imao veze sa ljudskim pravima i položajem albanske manjine unutar Srbije, već da je njegova suština ogoljeni separatizam.

Besmisleno je i Kurtijevo pozivanje na potrebu snažnije povezanosti sa Albanijom, jer, da on to zaista želi, podržao bi, a ne odbacivao, inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja za cilj ima povezivanje država i naroda u regionu, ali snaženjem poverenja, legalnim i miroljubivim sredstvima, ističe Petković.

Iza Kurtijevih sanjarenja o jednoj i jedinstvenoj albanskoj državi na Balkanu ne krije se ništa drugo do fašistička ideja takozvane Velike Albanije, koja u samoj svojoj srži sadrži koncept nacionalne supremacije Albanaca i konfrontacije sa svim susednim narodima.

Kurtijeva infantilna potreba za prekrajanjem granica na Balkanu bila bi smešna da nije praćena i njegovom opasnom patološkom potrebom da preti nasiljem i da se igra vojskovođe.

Još jednom upozoravamo međunarodnu zajednicu da, dok još nije kasno, stane na put ekstremizmu Aljbina Kurtija i za početak izvrši najodlučniji pritisak da se njegove falange povuku sa severa Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još