• Početna>
  • Vesti>

Zemlje Kvinte pozdravljaju jednoglasnu izjavu Ustavnog suda Kosova

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država primili su k znanju i pozdravljaju jednoglasnu izjavu Ustavnog suda Kosova od 24. septembra u vezi sa nesprovođenjem njegovih ranijih odluka, uključujući i odluku o upisu zemljišta manastira Visoki Dečani iz 2016. godine, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

” Zabrinjavajuće je što je Ustavni sud Kosova primoran da podseća institucije izvršne vlasti da garantuju i sprovode vladavinu prava u ovim već predugo odlaganim slučajevima”, dodaje se u yvaničnom saopštenju.

Inače, kako podsećaju, države Kvinte su još 19. maja u saopštenju naglasile da je poštovanje vladavine prava obaveza svih vlada.

“Snažno podstičemo Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja  postupi sa  pravnim upisom  zemljišta manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Podrška Kosova vladavini prava i nezavisnom sudstvu zasnovana je na potpunom i jednakom sprovođenju svih sudskih odluka bez obzira na politička neslaganja”, saopštile su tada Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto Jugpress

Comments

Pročitaj još