• Početna>
  • Vesti>

Sunjog pozdravio odluku Ustavnog suda o imovinskom predmetu manastira Visoki Dečani

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Tomaš Sunjog pozdravio je današnju izjavu Ustavnog suda kojom se od kosovskih vlasti zahteva da izvrši sve prethodne sudske odluke, kao i odluku o neizvršenju dve presude, uključujući i odluku iz 2016. godine u imovinskom predmetu manastira Visoki Dečani.

“Neuspeh pri neizvršavanju odluka Ustavnog suda krši i Ustav i osnovna načela vladavine prava” navodi se u saopštenju specijalnog predstavnika EU..

Sunjog je pozvao vlasti da preduzmu korake kako bi se osiguralo da se odluke Ustavnog suda, uključujući i odluku kojom se dozvoljava upis zemljišta manastira Dečani, kao i druga rešenja sudskih vlasti, izvršavaju brzo i na nearbitraran način.

“EU je posvećena razvoju Kosova. Poštovanje vladavine prava i sudskih odluka osnovna je evropska vrednost i ključ svakog napretka. To koristi svima na Kosovu. Naš cilj je jasan. Mi vidimo Kosovo sa evropskom perspektivom, koje deli zajedničke vrednosti” stoji u saopštenju.

Kosovski Ustavni sud doneo je ove nedelje Rešenje o neizvršenju svoje presude iz 2016. godine, kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje koju ovaj manastir koristi.

Kosovski ustavni sud saopštio je danas da su njegove odluke obavezne za pravosuđe i sva lica i institucije Kosova, kao i da putem svojih mehanizama, na periodičan način procenjuje izvršenje svojih presuda.

U slučaju neizvršenja odluke, ovaj sud može da donese rešenje o neizvršenju a koje se objavljuje u Službenom listu i o tome se informiše državni tužilac.

Sud je ovakvo rešenje doneo ove nedelje, tj. na sednici održanoj 22. septembra ove godine i obavestio je tužioca, da još uvek nije izvršena presuda od 19. maja 2016. godine, a povodom zemlje manastira Visoki Dečani.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još