• Početna>
  • Vesti>

Direktor KBC-a Kos.Mitrovica: Od 63 pacijenta obolela od Kovida na bolničkom lečenju, 95 odsto nevakcinisani

U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici leče se 63 pacijenta obolela od Kovid-19, od čega su troje u respiratornom centru, a dvoje je priključeno na respirator. To je potvrdio direktor dr Zlatan Elek.

„Reč je u 95 odsto slučajeva o pacijentima koji nisu vakcinisani nijednom dozom bilo koje doze vakcine. Velika većina njih ima pridružene bolesti, tako da su njihove kliničke slike dosta teške i ono što brine je da više od polovina njih zahteva kiseoničnu terapiju“.

Elek smatra da je neophodno je da se u što kraćem roku što više građana vakciniše, kako bi se zašitili i postigli kolektivni imunitet, i kako ističe „ napokon pobedili Kovid 19 i vratili se normalnom životu“.

Mali broj vakcinisanih oboleo od Kovid-19

Na naše pitanje da da li ima pacijenata koji su na bolničkom lečenju, a primili su obe doze vakcine, dr Elek navodi da se radi o malom broju.

„Taj broj je gotovo zanemarljiv u odnosu na ukupan broj. Obično oni koji su vakcinisani se leče u kućnim uslovima, ali njih je takođe malo, i njihove kliničke slike su dosta blage. Svi pacijenti koji su u respiratornom centru i koji su preminuli, nisu bili vakcinisani“ istako je Elek.

Navodi da centar ima dovoljno medicinskog osoblja, lekova, i zaštitnog materijala i da pacijenti mogu da budu mirni.

„Mi imamo dosta pacijenata iz unutrašnjosti Kosova, s obzirom da smo Kliničko-bolnički centar i potpuno smo snabdeveni, zahvaljujući Vladi Republike Srbije, resornom ministarstvu i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, koji su nam izašli u susret šta god da smo zatražili i šta god ima u Srbiji što se tiče lekova za dvanaesti protokol koji se danas upotrebljava i koji je i kod nas u upotrebi”.

Kaže da čekova i zaštitnog materijala ima dovoljno, budući da je pre mesec dana isporučena veća količina.

Barikade otežavaju transport pacijenata.

„Zato što su kosovsko-mitrovačke table i ostale tablice naših gradova zabranjene za kretanje, imamo problem što se tiče transporta pacijenata i kretanja sanitetskih vozila“ kaže dr Elek.

Lekova i zaštitnog materijala ima dovoljno, budući da je pre mesec dana isporučena veća količina.

Dvadeset medicinskih sestara angažovano u Batajnici

Dvadeset medicinskih sestara je pre sedam dana otišlo u Batajnicu, očekujemo njihov povratak, videćemo kako će se vratiti i da li će biti zahteva od Ministarstva zdravlja za ponovnom pomoći.  Ukoliko budemo u situaciji da možemo da pomognemo pomoći ćemo vrlo rado, istakao je direktor KBC-a Kosovska Mitrovica.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još