• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Mnogo ćemo izgubiti ako nasednemo na provokacije Prištine

Foto: Tanjug

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da je Srbija mnogo toga postigla u prethodnom periodu i da zato ne sme da naseda na provokacije Prištine, ali i da mora pozvati sve partnere da reaguju kako bi se sačuvao mir.

“Imamo toliko toga da izgubimo i zato ne smemo da nasedamo na prvokacije, ali moramo da damo jasnu poruku svim našim paratnerima, koliko god se ne slagali po pitanju KiM, da su važni mir i stabilnost i da reaguju na vreme, kako ne bi dalje dovodili u opasnost mir i stabilnost i sve ono sto smo gradili do sada”, poručila je Ana Brnabić u izjavi za medije u Njujorku, gde predstavlja Srbiju na zasedanju Generalne skupštine UN.

Kaže da je danas održala prvi sastanak sa premijerom Belgije Aleksandrom De Krooom, kojeg odlično poznaje, jer su zajedno u grupi mladih lidera za Evropu u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Kako je rekla, veliki deo sastanka bio je posvećen tenzijama i problemima na KiM koji su sada aktuelni, s obzirom da je Belgija među prvima priznala nezavisnost Kosova.

“Rekla sam mu da ne možemo da se složimo, ali da mislim da je potebno da prate šta se dešava i koji su potezi Prištine, i da li Priština poštuje međunarodne sporazume, a pogotovo one pregovarane pod okriljem EU čiji je garant, kao što je Brisleski sporazum i kada će biti formirana ZSO i da li Briselski sporazum još važi ili ga nema, da bi znali kako da se ponašamo, u skladu sa tim”, kaže Brnabićeva.

Ukazala je, kako je rekla, belgijskom premijeru da je ove godine bilo najviše napada na Srbe i da od oružanog sukoba nikada nije bila gora bezbednosna situacija i pored toga što tzv. Kosovo uživa podršku nekih članica EU, ali i SAD, kao i da je to i dalje teritorija sa najmanjim brojem povratnika od svih postkonfliktnih područja na svetu.

Dodala je da je predočila Krou kakve poruke šalju Aljbin Kurti i prištinsko rukovodstvo.

Brnabićeva se sastala i sa američkim kongresmenom Erikom Svolvelom i dodala da je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić pokrenuo inicijativu da imamo mnogo bolju komunikaciju sa Demokratskom strankom u SAD, što do sada nije bio slučaj.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još