• Početna>
  • Vesti>

Treći dan protesta – saobraćaj u prekidu na Jarinju i Brnjaku, gužva na Merdaru

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare situacija bez promene. Specijalne jedinice Kosovske policije i dalje su na severu Kosova.

Situacija mirna, ali napeta na severu Kosova, kao i na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, javlja reporter RTS-a.

Srbi iz Leposavića i Zubinog potoka i dalje mirno protestuju, uprkos kiši koja je povremeno padala.

Oni su mirno ispratili sve smene policijskih snaga raspoređenih na severu, konstantno su u neposrednom kontaktu, ali nije bilo incidenata i provokacija kao ranije.

Srbi se nadaju kompromisu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ističu da žele mir, ne žele nasilje, ali ni uskraćenu slobodu kretanja.

Istovremeno, Priština poručuje da odluka o tablicama nije provokacija, a da su na severu samo pripadnici policije.

Na Jarinju nema putničkih vozila koja čekaju prelaz. Ona koja su tu parkirana jesu vozila građana iz centralne Srbije koji rade na Kosovu, a na Kosovo su ušli pešice odakle se dalje prevoze.

Na čekanju je manje od 10 kamiona, za razliku od juče kada ih je bilo i četrdesetak.

Na Kosovo se, dakle, preko prelaza Jarinje i Brnjak i dalje može samo pešice.

Na Jarinju i Brnjaku saobraćaj je u prekidu, a na Merdaru gužva zbog zamene registarskih tablica – privremenim. Tu meru Priština je uvela pre dva dana, što je pojačalo tenzije na severu i izazvalo zabrinutost meštana.

Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

I dalje traje miran protest Srba sa severa Kosova, kao i blokada puta Raška-Kosovska Mitrovica i Ribariće-Zubin Potok.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još