• Početna>
  • Vesti>

Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.

Osmani je istakla da je članstvo Kosova u NATO važno zbog osiguranja mira u regionu, ali i za promociju i zaštitu zajedničkih vrednosti.

Ona je naglasila i posvećenost Kosova da otvori novo poglavlje saradnje sa NATO-om, što znači uključivanje Kosova u „Partnerstvo za mir“.

Kako je saopšteno, ona je rekla da su Kosovske bezbednosne snage profesionalne snage, pripremljene u skladu sa standardima NATO, koje će omogućiti Kosovu da postane aktivna snaga u okviru regionalne i globalne bezbednosti.

„Ponosni smo što naši vojnici zajedno s vojnicima Oružanih snaga SAD učestvuju u zajedničkoj vojnoj misiji u Kuvajtu. Ova misija, prva takve vrste za Kosovo, dokaz je naše spremnosti da doprinesemo globalnom miru i bezbednosti“, navela je Osmani.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, sa druge strane, zahvalio je Kosovu na pružanju privremenog skloništa avganistanskim izbeglicama koje saradjuju sa NATO i pohvalio njegovu akciju kao primer saradnje i koordinacije sa saveznicima.

Izvor: Kim

Comments

Pročitaj još