• Početna>
  • Vesti>

Kurti sa sednice Vlade Kosova pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

Kurti je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića “da je jedini koji je zainteresovan za incidente na severu Kosova”, a da on lično nije za incidente, već za dijalog.

“Policija služi za omogućavanje sigurnosti i održavanje javnog reda, uprkos preprekama koje imamo na severu Kosova. Posebno zahvaljujem svim policajcima na profesionalnosti i korektnosti. Želeo bih da naglasim da je odluka o privremenim tablicama poštena i omogućava pravo na slobodno kretanje građana, uključujući i Srbe na Kosovu”, poručio je Kurti.

Kaže da su građani uglavnom pozitivno odgovorili na novu odluku o uvođenju privremenih tablica, uključujući i Srbe. “To najbolje pokazuje njihovu spremnost za slobodno kretanje. Prepreke na putu prave kamioni koji su u vlasništvu opšinskih institucija i to svakako predstavlja kršenje i zloupotrebu javne imovine ”, rekao je Kurti na sednici Vlade.

Inače, nakon što su novinari srpskih redakcija protestovali zbog neomogućavanja prevoda na srpski jezik, posle 20 minuta od početka sednica u salu je došao prevodilac i počeo sa radom.

Izvor: Kim, Lajmi

Comments

Pročitaj još