• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Odbijam tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova i Metohije, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu.

“Ja sam u razgovoru sa najmoćnijim zemljama dobio predlog kako bi trebalo da izgleda kompromisno rešenje i odbio sam ga jer to nije kompromis nego unižavanje Srbije. Jedino rešenje je povlačenje svih trupa sa severa KiM, povratak na pređašnje stanje, a onda možemo da idemo da razgovaramo. Mi tražimo hitan odgovor od EU ostaje li Briselski sporazum na snazi ili ne i taj odgovor tražićemo u narednih mesec dana, a ako ga ne bude, to će nam takođe biti znak da taj sporazum više ne postoji”, rekao je predsednik Vučić.

“Odbio sam to rešenje jer to nije kompromisno već je rešenje koje bi unižavalo Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji oni bi zaboravili na to ali bi uveli 20/30 odsto mera. Dobio sam za odbijanje saglasnost Saveta. Odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina i ne možete da razgovarate tako sa Srbijom”, rekao je Vučić.

Situaciju je ilustrovao sa kupovinom u prodavnici, kada postoji dogovor da se, navodi, pet kilograma pomorandži plati 1.000 dinara, a dogovor se ne poštuje.

“Vi platite, prodavac uzme te pare i ti onda tražiš pomorandže, a on kaže ne, ne, to su posebne pomorandže, mora još, vi kažete da je dogovor bio pet kilograma za hiljadu dinara i naravno izbije svađa i dođe policajac, a to su zemlje Kvinte, i kažu smiriti se, vi ste isti, ti dodaj još 300 dinara i onda je to kompromisno rešenje. Na takve barabske trikove Prištine više niko neće pristajati”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, jedino rešenje za ovu situaciju je povlačenje svih trupa sa severa Kosova.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima nakon sednice Saveta za nacinalnu bezbednost, da je doneto više odluka, zaključaka, predloga i preporuka. Istakao je da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na KiM.

“Smatramo neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju. Srbija želi da nastavi dijalog ali ne želi da prihvati sporazume iz kriminalnih akcija”, poručuje predsednik. 

Takođe, kaže da Savet za nacionalnu bezbednost traži hitan odgovor EU postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu ili ne, kada će biti formirana ZSO.

“Tražićemo odgovor. Ćutanje će biti jasan znak da sporazum ne postoji i da ne žele formiranje ZSO i onda svi znamo da ne postoji. Srž sporazuma je ZSO”, ističe Vučić.

Izvor RTS, Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još