Lajčak danas sa Vučićem o razgovorima u Briselu

Nakon trodnevne posete Prištini i dvodnevne pauze, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sastaće se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Sastanak se održava u 14.00 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Lajčak će se sutra, u 17 i 15, sastati i sa direktorom Kancelarije za KiM i predvodnikom srpskog pregovaračkog tima u Briselu, Petrom Petkovićem.

Izaslanik EU boravi u regionu s ciljem razgovora sa predstavnicima Beograda i Prištine o procesu dijaloga i nastavku istog, kako na nivou pregovarača, tako i na najvišem nivou.

A kada će se ponovo u Briselu sastati predsednik Srbije i kosovski premijer, ostaje da se vidi nakon završetka Lajčakove posete, tj. posle 21. septembra.

Lajčak je tokom trodnevne posete Kosovu – od 15. do 17. septembra održao seriju sastanaka – krenuvši od kosovskog premijera, Aljbina Kurtija i predvodnika prištinske delegacije za dijalog, Besnika Bisljimija, preko predsednika kosovske skupštine Gljauka Konjufce, lidera opozicionih stranaka, Srpske liste, kosovske predsednice, Vjose Osmani, predstavnika poslovne zajednice, civilnog društva, kao i medija.

Na kraju svoje trodnevne posete Kosovu, Lajčak je u petak pred novinarima albanskih redakcija sumirao utiske.

Kaže da je poseta bila korisna, posebno na sastancima sa Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem i to, kada je u pitanju „sledeći korak“, koji između ostalog, uključuje i pripreme za sledeći sastanak na visokom političkom nivou.

Naznačio je da je najvažnije to da se obe strane angažuju u razgovorima i da proces ide napred.

Tokom Lajčakove posete Prištini, za prištinske medije, ali i opoziciju, ipak je bila najvažnija tema dogovoreno otvaranje arhiva Beograda i Prištine, s ciljem ubrzanja procesa pronalaska nestalih, te je Lajčak u više navrata upitan da li je o tome razgovarao sa Kurtijem, što je on i negirao.

Ujedno je naznačio da ne postoji poseban dogovor o arhivama, već da se o tome i ranije razgovaralo.

Lajčak je ujedno, nakon razgovora sa opozicijom, izvukao zaključak da su lideri ovih stranaka svesni važnosti procesa, te da su podržali dijalog i kosovsku vladu u angažovanju oko razgovora u Briselu.

Lajčak se tokom poslednjeg dana posete Prištini sastao sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani.

Kako je saopšteno iz kosovskog predsedništva nakon sastanka dvoje zvaničnika, Lajčak je Osmani kazao da „niko neće tražiti od Kosova da pregovara o njegovoj ustavnosti, teritorijalnom integritetu i unutrašnjoj funkcionalnosti“.

Sa druge strane, Lajčak je u objavi na Tviteru kazao da je imao dobar razgovor sa kosovskom predsednicom o samom dijalogu i regionalnim pitanjima.

Podsetimo, predsednik Srbije i kosovski premijer, sastali su se poslednji put u Briselu 15. juna. Predsednik Srbije je nakon razgovora optužio Prištinu za iracionalno ponašanje, sabotiranje dijaloga, te kazao da se dve strane nisu složile ni oko jednog pitanja.

Poslednji razgovori na nivou pregovarača – Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, održani su 8. septembra. Utisci strana ni nakon ovog sastanka nisu bili mnogo optimističniji.

Beograd je optužio Prištinu da beži od ispunjenja svega što je dogovoreno, dok je prištinska delegacija saopštila da nisu stvoreni uslovi za sastanak na najvišem nivou.

Međutim, kao pomak u dijalogu Priština je predstavila to da su se strane dogovorile da otvore arhive s ciljem pronalaska nestalih u ratu, što je potom i Beograd potvrdio, a što je ujedno pokrenulo lavinu kritika opozicije u Prištini.

Predvodnik prištinske delegacije je ujedno iz Brisela tada najavio uspostavljanje reciprociteta za srpske tablice posle 15. septembra, ali do danas, tako nešto nije učinjeno.

Sa druge strane, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, najavio je juče, pozivajući se na svoje izvore, da Priština planira upravo danas da primeni reciprocitet povodom srpskih registarskih oznaka, dok se kosovska vlada o tome do sada nije oglašavala.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još