• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom izgubilo 38 pacijenata, koronavirusom zaražene još 6.424 osobe

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 6.424 osobe, od testiranie 20.584. Od posledica zaraze preminulo je 38 osoba. Na respiratoru je 181 pacijent.

Pogoršava se epidemijska situacija u Srbiji. Raste broj preminulih i novozaraženih. Među obolelima su sve mlađi pacijenti, upozoravaju lekari iz crvene zone.

U crvenim zonama je 3.000 pacijenata više nego početkom meseca, zato se sve više zdravstvenih ustanova ponovo vraća u kovid sistem, a od sinoć i Kliničko bolnički centar “Zvezdara”. 

Direktor te ustanove, prof. dr Petar Svorcan, kaže za RTS da su trenutno na lečenju u toj bolnici 64 pacijenta, da najmlađi pacijent ima 20 godina, a najstariji 86.

“Skoro 80 odsto pacijenata zahteva kiseoničku potpornu terapiju sa srednje teškom ka teškom kliničkom slikom”, rekao je Svorcan.

Ističe da otprilike četiri petine pacijenata nije vakcinisano, kao i da su im tegobe počele tokom lečenja kod kuće u periodu od sedam dana.

“Moja jedina poruka i apel je kao i do sada – vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija”, poručio je doktor Svorcan.

Skoro polovina đaka u Srbiji prelazi na kombinovanu i onlajn nastavu. Zbog rasta broja zaraženih učenika, novo pravilo i za prelazak na onlajn nastavu – u odeljenju do 16 učenika ako je troje zaraženo prelazi se na kombinovanu nastavu, a u odeljenju sa više od 16 na onlajn nastavu.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže da je najkritičnije u Nišu i Ivanjici, kao i u školama u Zlatiborskom okrugu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još