Preminulo 35 osoba, zaraženo još 6.745 ljudi

Lab technician holding swab collection kit,Coronavirus COVID-19 specimen collecting equipment,DNA nasal and oral swabbing for PCR polymerase chain reaction laboratory testing procedure and shipping

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod još 6.745 osobe, od 22.547 testiranih. Preminulo je 35 obolelih. Na respiratoru je 177 pacijenta.

Raste broj obolelih u Srbiji, a sve je više i dece zaražene koronavirusom. U Kragujevcu je među hospitalizovanima i beba rođena pre devet dana.

Zamenik direktora Instituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić”, profesor Vladislav Vukomanović, kaže za RTS da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju sedam osoba u kovid delu, ali da nisu u teškom stanju.

Naglasio je da je važna vakcinacija dece uzrasta od 12 do 18 godina, kao i da predlog za uvođenje kovid propusnica podrazumeva da one budu neophodne starijima od 16 godina.

Ministarstvo prosvete objavilo je spisak po kojim modelima će raditi škole u Srbiji u toku četvrte nedelje rada.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić apelovao je na građane da poslušaju lekare da je vakcinacija jedini spas, kao i da je to jedini način da zadržimo decu u klupama.

“Kao prvi čuvar obrazovnog sistema, neću da dozvolim nikada da deca budu ugrožena i zato i imamo sve više škola koje prelaze na onlajn. Ali dokle god pojedini idu na veselja, skupove i nevakcinisani ignorišu sve što se priča i svesno šire zarazu iz ovog vrtloga nećemo izaći. Ja zdravlje i obrazovanje dece neću da žrtvujem”, naglašava Ružić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još