• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Sastanak sa Vučićem ne pre 6. oktobra, reciprocitet nije osveta

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da se sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom nije dogovorio o sastanku sa srpskom stranom, te da susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem neće biti pre 6. oktobra, prenosi Koha. 

Kurti je nagovestio da će sledeći sastanak biti održan u Sloveniji, na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana. 

Kosovski premijer kaže da je Lajčak ostao na Kosovu tri dana, a ne kao ranije, sat ili dan, kao i da je održao niz sastanaka sa različitim akterima uključenim u pitanje dijaloga. 

Navodi da je Lajčak počeo detaljnije da razume društveno-ekonomsku situaciju na Kosovu. 

“Nismo se dogovorili o sledećem sastanku sa srpskom stranom. Neće biti sastanka pre 6. oktobra i Samita EU i šest zemalja Zapadnog Balkana u Sloveniji. Ne postoji određeni datum kada će biti moj sledeći sastanak”, rekao je Kurti. 

Kaže da sa Lajčakom uopšte nije razgovarao o pitanju arhiva, nego o kosovskim predlozima za Srbiju i Zapadni Balkan. 

“Nismo razgovarali o reciprocitetu, ali sam mu rekao da su evropski lideri od mene primili pismo o kršenjima koja Srbija čini. Nedostatak dogovora po pitanju akademskih kvalifikacija, zatim prelaska sa ličnim kartama, bezviznim prolaskom iz trećih zemalja … nema bitnih, ali formalnih problema. To su problemi terminologije”, naveo je Kurti. 

Kurti je rekao i da Srbija insistira na ustupcima koje je dobila od prethodnih vlada, kada je reč o predstavljanju Kosova bez oznaka državnosti u dokumentima. 

Poručio je da je to za njega neprihvatljivo i optužio Srbiju da je kriva što je 5. jula izostao bilo kakav dogovor. 

Kurti kaže da reciprocitet prema Srbiji nije osveta, već koncept izveden iz jednakosti kao vrednosti.

Kurti: MSP pravi interne analize i procene gde će se Kosovo prijaviti

Na konferenciji za novinare je naveo da želi da Srbija ukloni barijere, od kojih su neke, kako kaže, sporadične, a neke sistematske.

“Želimo da reciprocitet za Srbiju ukloni postavljene barijere. Kada budemo spremni da ga uvedemo, sigurno ćete biti obavešteni i saznaćete”, naveo je Kurti. 

Povodom isteka roka iz Vašingtonskog sporazuma za uzdržavanje od lobiranja za nova priznanja Kosova i članstva u međunarodnim organizacijama, odnosno za njihova povlačenja, Kurti je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova pravi interne analize i procene gde će se Kosovo prijaviti, kada i u kojim međunarodnim organizacijama.

“Budući da se radi o osetljivom unutrašnjem pitanju, ne mogu iznositi informacije o analizi bez rizika da im naštetim. Imamo zadatak da unapredimo međunarodni subjektivitet, ali kako, kada i šta, ta pitanja ostaju za unutrašnju ocenu i analizu”, dodao je Kurti.

Izvor: Kosovo online / Koha ditore

Comments

Pročitaj još