• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji o aktuelnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na poslednje razgovore, održane prošle nedelje u Briselu.

Petković je naglasio da je srpska strana i ovog puta pokazala konstruktivnost i bila otvorena za razgovore o životnim pitanjima, poput slobode kretanja, poštovanja prava na slobodu govora i mišljenja, energetike, pravosuđa, ali i o primeni do sada postignutih dogovora, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština, što Priština, više od osam godina, odbija da sprovede u delo. O tim pitanjima, prištinska delegacija nije želela da razgovara.

On je naveo da je naša strana pokrenula i pitanje nestalih, smatrajući njegovo rešavanje civilizacijskom obavezom obe strane. „Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, a sa druge strane, Priština ne odgovara na zahtev Beograda da pretraži 9 lokacija“, rekao je Petković.

Ponovne pretnje Prištine nekakvim reciprocitetom i oduzimanjem registarskih tablica, ugroziće slobodu kretanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i to su dokazi da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da kontinuiranom, antisrpskom kampanjom, nastoji da zatvori vrata dijalogu, konstatovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji.

„Brojni, svakodnevni incidenti i napadi na naš narod, njegovu imovinu i na imovinu SPC, samo potvrćuju koliko je situacija na Kosovu i Metohiji teška i koliko je neophodno da Priština, ne samo formalno, već i suštinski pristupi dijalogu, kao jedinom racionalnom sredstvu za rešavanje nesuglasica, naglasio je Petković. U tom kontekstu, direktor Petar Petković je istakao značajnu ulogu KFORA u očuvanju srpskih svetinja, posebno manastira Visoki Dečani.

Beograd je dosledno i iskreno bio i ostao opredeljena za pronalaženje načina za normalizaciju situacije u pokrajini, međutim postupci Prištine ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još