Lajčak sa Konjufcom o dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca sastao se jutros sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji boravi u trodnevnoj poseti Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Na sastanku je bilo reči o napretku dijaloga između Kosova i Srbije, regionalnoj saradnji i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Konjufca je rekao da bi dijalog trebalo da rezultira međusobnim priznanjem i ponovio stav da se o ustavnom poretku, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Kosova ne može pregovarati.

“Nikada nećemo prihvatiti da ti postulati naše države budu predmet razgovora sa Srbijom”, rekao je Konjufca.

Predsednik Skupštine je takođe istakao parlamentarna opredeljenja u pogledu usvajanja zakona i njihovog usklađivanja sa zakonima EU, ponavljajući da je perspektiva Kosova u Evropskoj uniji.

Lajčak će se tokom današnjeg dana sastati sa liderima političkih patrija, a u 16 časova je zakazan sastanak sa čelnicima Privredne komore Kosova.

Prvog dana svoje posete Kosovu, Lajčak je razgovarao sa kosovskim premijerom i njegovim zamenikom Aljbinom Kurtijem i Besnikom Bisljimijem.

Izvor: Kosovo online / Ekonomia online

Comments

Pročitaj još