• Početna>
  • Vesti>

Antonijević: Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na KiM ozbiljna; Na raspolaganju i “Sputnjik V”

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je u poslednjih nekoliko dana postala ozbiljna, jer se beleži povećan broj novoobolelih lica a takođe i porast broja testiranja, rekao je za program Radio Kosovske Mitrovice epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Antonijević.

„Ostali parametri, na osnovu kojih pravimo procenu situacije za sada su u redu. U padu je javljanje lica u lokalnim domovima zdravlja, ali nažalost, danas imamo tri smrtna slučaja, što je prema broju stanovnika u našem gradu izuzetno veliko“ rekao je Antonijević.

Antonijević ističe da iz dana u dan beležimo povećan broj novootkrivenih slučajeva i dodaje da situacija od nas zahteva da budemo izuzetno disciplinovani i odgovorni, i ispoštujemo sve preporuke, na kojima lekari insistiraju od početka pandemije.

Epidemiolog je građanima uputio apel na vakcinaciju i istakao da je od nedavno na raspolaganju i imunizacija ruskom vakcinom.

„Uputio bih poziv i apel građanima da svi zajedno ne gubimo vreme i iz ove situacije izađemo kao pobednici, da se odazovu procesu imunizacije koji se za naše građane sprovodi u Raški, Kuršumliji i Bujanovcu. Imamo izbor svih vakcina a od prošle nedelje na raspolaganju i rusku „Sputnjik V“ vakcinu. Pokušajmo da sve ovo stavimo iza nas a to nećemo uspeti bez dobro sprovedene imunizacije i 80 odsto imunizovanog stanovništva“ rekao je Antonijević.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je prema najnovijim podacima zabeleženo 29 slučajeva zaraze a od posledica infekcije preminula su tri lica, dvoje sa prebivalištem u Zvečanu i jedno iz Kosovske Mitrovice.

Antonijević kaže da su novootkriveni slučajevi do sada bili raspoređeni po opštinama ali da 11 novozaraženih u Kosovskoj Mitrovici, što je prema današnjem preseku 40 odsto, predstavlja razlog za zabrinutost i još jednom uputio apel građanima da poštuju propisane mere i nose zaštitne maske.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još